Hlavní obsah

Ostravský Atlantik pořádá výlety pro seniory, dalším cílem budou zámky na Odře

Novinky, Vladimír Šmehlík

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Moravko-slezské pomezí, na horním toku řeky Odry, je malebným koutem naší země, který ocení především milovníci památek, rybaření nebo vyjížděk na kole. Právě Poodří je dalším z cílů celodenních výletů, které pro seniory pořádá ostravský klub Atlantik.

Foto: Klub Atlantik - Petr Kiška
Článek

První z výletů klubu Atlantik se konal minulý měsíc a jeho stopy vedly za památkami a historií Těšínského Slezska. Tentokrát se výletníci podívají do Poodří. 

První zastávka zavede výpravu do malebné obce Loučky u Oder, kde na účastníky čeká prohlídka vodního mlýna Wesselsky z 16. století. Unikátní technická památka se v průběhu dvaceti let dočkala postupné rekonstrukce a díky pečlivému přístupu manželů Králových, kteří mlýn vlastní, můžeme dodnes obdivovat zachovalé mlýnské technologie. K mlýnu je přiveden téměř tři kilometry dlouhý náhon, který ukrývá i unikátní kamennou lednici s dřevěným mlýnským kolem o průměru 3,6 metru. 

Výprava bude z Louček pokračovat po proudu meandrující řeky Odry, která v těchto partijích připomíná spíše větší potok, nic nenasvědčující tomu, že jde o horní tok evropského veletoku.

Další zastávkou bude barokní klenot Moravské brány - zámek Kunín. Autorem barokního zámku je slavný rakouský architekt Johan Lucas von Hildebrandt, který jej vystavěl pro hrabata z Harrachu. Nejslavnější období zámek prožíval v období, kdy zámek vlastnila Marie Walburga hraběnka z Waldburg-Zeilu.  Ta zde nechala zřídit zámeckou školu, na které později studoval i rodák z nedalekých Hodslavic František Palacký. 

Po prohlídce zámku v Kuníně bude výlet pokračovat podél Odry blíž k Ostravě.

Malebná obec Bartošovice je proslulá v širokém okolí především díky záchranné stanici ptactva. Ostravští senioři se mohou těšit i na zámecký park a bartošovické rybníky, které jsou součásti CHKO Poodří. Zámek v Bartošovicích, který patří mezi nejpůsobivější šlechtická sídla u nás, bohužel nenabízí prohlídkové trasy. Malebné okolí zámku však vybízí k příjemnému odpočinku. 

Cyklus celodenních výletů určených přednostně pro seniory pořádá klub Atlantik s podporou Městského obvodu Moravská Ostrava a Přívoz. Výlet podél Odry proběhne v pondělí 27. května. 

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám