Hlavní obsah

Ostravská zoo chce být krásnější a pro dětské oči veselejší

Novinky, Josef Zajíc

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Zoologická zahrada v Ostravě je vnímána očima dítěte jako veliká, široká, bystrozraká a krásná. Ona taková je. Zahradě je 61 let. Je tedy mladice a do důchodového věku má ještě daleko. Proto se snaží být krásnější, zajímavější, pro oči dítěte veselejší, bez velkého poučování i naučná.

Foto: Josef Zajíc

Chytrý kozel.

Článek

Ve středu 8. srpna se zoologická zahrada v Ostravě plnila návštěvníky, jako by nebyl všední den. Všude byly zejména děti. Malé, nejmenší i ty větší. S nadšením i s mírným respektem sledovaly ussurijské tygry, kteří se narodili loni 2. června, jak se honosně předvádějí ve svých výbězích. 

To kozel rohatý byl chytrý a bystrý jako bylina. Rychle pochopil, kde má čekat na žrádlo. Byl přímo u zdroje. I kapři, kteří neustále otvírali hubu, věděli, že se mají soustředit u můstku, kde budou padat tučná sousta, které jim malí návštěvníci hodí.

Dětské oči viděly, jak se staví nové budovy, které budou sloužit odpočinku lidem i zvířatům.

Ve 12.30 přišla paní ošetřovatelka ukázat dětem, jak se krmí hroši. Hroch je velké a rozměrné zvíře. Spí ve vodě, žere ve vodě, koupe se ve vodě. V ostravské ZOO žijí tři. Mladý hrošík, kterému již budou dva roky, matka Katka a taťka Honza. Mají hroší kůži, která sice mnoho vydrží, ale na slunci rychle vysychá a praská. Pak to bolí. Musí se mazat. Stačí voda. Statný 46letý Honza se na komentované krmení přišel podívat. Snědl kousek chleba a zase šel. Chleba se dává hrochům jako bonus. Samec Honza dostává v chlebu ještě léky na jeho bolavé klouby.

Malá slonice Rashmi na rozená 12. dubna 2011 si pobíhala a skotačila ve výběhu pro radost dětí a fotografů. Velbloudi, zebry, žirafy, jeleni a plameňáci se ve svých výbězích producírovali a představovali své mladé potomstvo, které se v ZOO letos narodilo.

Sobota bude v ostravské zoo věnována největší a zároveň nejohroženější antilopě světa - antilopě Derbyho. Akci již potřetí připravilo sdružení Derbianus CSAW, které se angažuje v záchraně  této antilopy a jehož členem je i ostravská ZOO.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám