Hlavní obsah

Muzeum Tesla v Třešti bojuje o titul nejlepší proměny

Novinky, Tereza Zatřepálková

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Co se starou starou a chátrající sýpkou? V Třešti si poradili přímo obdivuhodně. Zrekonstruovali ji a vytvořili v ní Muzeum Tesla. Líbí se vám tento nápad? Podpořte jej v hlasování o nejlepší proměnu. Jak na to, se dozvíte na konci článku.

Foto: archiv Třešť

Bývalá sýpka je dnes domovem Muzea Tesla

Článek

Sýpka stála v Třešti od roku 1936. Až do konce 70. let byla využívána pro uskladnění obilovin. Majitelem objektu byla Jednota hospodářských družstev v Třešti. Poté, co přestala sloužit původnímu účelu, budova tiše chátrala, střechou zatékalo a dovnitř vnikali zloději, kteří budovu zdevastovali. V roce 2003 se Historický radioklub československý rozhodl bývalou sýpku obnovit a zřídit zde expozici a depozit historické radiotechniky.

Zchátralá ruina s opadávající fasádou, vodou zatopeným sklepem a děravou střechou byla postupně opravena. Chybějící části byly doplněny replikami respektujícími historický vzhled budovy. Na obnově spolupracovali s odbornými firmami i členové klubu. 

V srpnu 2012 byla otevřena první část stálých expozic pod názvem „Tesla, dědictví čs. elektroprůmyslu“. Historický radioklub československý postupně přidává i další výstavní plochy. Expozice těžké radiotechniky“ je začleněna v přízemí budovy, podkroví je adaptováno pro účely muzejního archivu, studovny a kinosálku.

V okolí sýpky byly pokáceny nemocné a náletové dřeviny a po dohodě s dendrology vysázeny nové. Plocha před budovou je zpevněna a osazena replikou historické telefonní budky. Vstup do budovy je nyní bezbariérový a klub usiluje i o bezbariérový přístup do ostatních expozic.

Muzeum se zařadilo mezi 121 proměn v 10. ročníku výstavy Má vlast cestami proměn. Výstava představuje místa, která dříve chátrala a pustla, ale díky všímavým lidem prošla obnovou. V rámci výstavy probíhá i hlasování o nejlepší proměnu. Třešťské Muzeum Tesla má číslo 114 a hlasovat pro ně můžete na http://cestamipromen.cz/hlasovani.

Reklama

Výběr článků

Načítám