Hlavní obsah

Majáles Univerzity Palackého ovládne komiks

Novinky, Václav Vežranovský

Letošní ročník Olomouckého majálesu se opět, stejně jako minulý rok, ponese v netradičním duchu. Na příchozí tak bude čekat množství stánků, sportovní program, open-air čajovna, výstavy, silent disco, workshopy, soutěže, koncerty i průvod městem zakončený korunovací krále majálesu.

Foto: Ondřej Martínek

Olomoucký majáles jde ruku v ruce s Univerzitou Palackého.

Článek

Majáles ve znamení komiksu obsadí 6. května skoro celé město, od parků, přes centrum včetně klubů a hospod, až po Korunní pevnůstku, kde bude probíhat hlavní část programu. A komiks jakožto ústřední téma bude návštěvníky doprovázet celý den. Mohou se těšit na soutěže kostýmů, filmy se superhrdinskou tematikou nebo třeba na majálesového krále, jenž toho má s komiksem mnoho společného.

V jednu hodinu se od Zbrojnice vydá na cestu průvod masek, který pak projde centrem města a zastaví se až na Horním náměstí, kde bude korunován král majálesu. Tím se letos stane výtvarník, hudebník a jesenický patriot Jaromír Švejdík, známý také pod přezdívkou Jaromír 99, jenž má na kontě komiksovou verzi Aloise Nebela nebo Zámek podle románu Franze Kafky a účinkuje v hudebních skupinách Priessnitz a Umakart.

Po korunovaci se celý průvod přesune do Korunní pevnůstky, kde chvíli po druhé hodině proběhne slavnostní zahájení. K dispozici tam budou dvě hudební scény, hlavní a studentská, a tak budou mít příchozí možnost zvolit si hudbu podle svého vkusu. Během odpoledne a večera se na pódiích vystřídá desítka kapel z celé Evropy a vše vyvrcholí koncertem českých Tata Bojs.

Oproti tomu Bezručovy sady budou patřit sportu, studentským a neziskovým organizacím a dalším drobnějším aktivitám. Návštěvníci se mohou těšit na slaňování hradeb, paintball, lanové překážky, workshop žonglování nebo třeba raftování po Mlýnském potoce.

V parku je bude čekat i více než 50 informačních a prodejních stánků, kde si budou moci poslechnout něco o studentských a neziskových organizacích, koupit ručně vyrobenou drobnost anebo třeba jen v čajovně pod širým nebem. Nebude chybět ani výstava fotografií Maendeleo, koncerty a projekce filmu Čí je moje dítě. Ale ani fanoušci techniky nepřijdou zkrátka.

„V rámci majálesu proběhne v aule Přírodovědecké fakulty přednáška Google Developer Group Olomouc, kde kromě přednášejících budou hlavní hvězdou Google Glass, které si pak budete moci vyzkoušet i v rámci programu v Bezručových sadech,“ láká hlavní koordinátor Ondřej Martínek.

Dvůr Zbrojnice se promění v divadelní scénu, na níž se vystřídají celkem tři uskupení. O.Li.V.Y se svou Improshow, divadelní spolek Úlet a fin Pasi Mäkelä jako skřítek Tonntu. Poté se odehraje další změna a dvůr se promění na letní kino, v němž se bude promítat komiksový hit Kick-Ass od režiséra Matthewa Vaughna.

Olomoucký majáles ale večerem nekončí, jen se přesune a pojede až do rána. Noční tvorové se tak budou moci těšit na afterparty v S-Cube, U-klubu, 15minut Music Clubu, Metro Chill Out Clubu anebo třeba v hospodě U Magora.

Majáles však není jen o zábavě a tak by se nemělo zapomenout ani na jeho benefičním rozměr. „V Jazz Tibet Clubu proběhne koncert luxusní americké formace Nat Osborn Band a veškerý výtěžek ze vstupného poputuje na konto olomouckého sdružení Šance, které pomáhá onkologicky nemocným dětem,“ uvedl Martínek, jenž doufá, že se letos podaří vybrat více peněz než loni.

Reklama

Výběr článků

Načítám