Hlavní obsah

Karlínská kavárna pomáhá lidem s hendikepem. Je i správným místem ke čtení

Novinky, Adam Šimčík

Tréninková kavárna Café MARTIN sídlící v Sokolovské ulici v Praze 8, která slavnostně zahájila svůj provoz v prosinci loňského roku, je nově místem, které přitahuje milovníky literatury a čtení.

Foto: Adam Šimčík

Začtěte se u kávy

Článek

Návštěva Café MARTIN bude pro všechny hosty jistě příjemným a nevšedním zážitkem. V interiéru, který navozuje atmosféru starých kaváren, můžete ochutnat výtečnou kávu, kousek domácího dezertu či sklenku čerstvé ovocné nebo zeleninové šťávy.

Obsluhu zde zajišťují výhradně osoby s hendikepem, tedy zejména mladí lidé s mentálním či kombinovaným postižením, na něž po celou dobu dohlíží jejich asistentka. V kavárně je pohoda a klid, je proto skvělým místem k odpočinku s knihou v ruce.

Zcela novým projektem, který kavárna při příležitosti začátku března, tedy měsíce knihy a čtenářů, zahajuje, je akce s názvem ZAČTĚTE SE U KÁVY. Návštěvníci kavárny mají možnost bezplatného vypůjčení knihy, kterou si díky klidné atmosféře kavárny budou moci spolu s kávou či čajem na místě vychutnat.

Na výběr je zde k dispozici množství krásných titulů od klasiky přes populární až po naučnou literaturu. Projekt podpořily společnosti Nakladatelství Academia a Knihkupectví Neoluxor, které společně věnovaly kavárně 45 nových knih. Pro hosty, kteří se rozhodnou projekt rovněž podpořit darováním knih z vlastní knihovny, je připraven dárek v podobě kávy zdarma.

„V našich tréninkových kavárnách získávají lidé s hendikepem mnohdy prvotní pracovní zkušenosti, vytváření a udržování takových příležitostí je pro osoby s postižením velmi důležité a nenahraditelné, bez spokojených hostů by však provoz kavárny nebyl možný. Naším cílem je, aby se hosté u nás cítili opravdu dobře, a proto jsme se rozhodli využít klidné atmosféry a nabídnout jim k zapůjčení krásné knihy a také je motivovat, aby své oblíbené knížky sdíleli s dalšími návštěvníky naší kavárny,“ uvedla ředitelka Centra MARTIN o. p. s., Mgr. Daniela Prokopová.

Kavárna Café MARTIN vznikla v rámci projektu s názvem Vzdělání a tréninkové zaměstnání pro osoby s mentálním nebo kombinovaným postižením, který se primárně zaměřuje na zvýšení schopnosti uplatnění se na chráněném a otevřeném trhu práce.

Projekt spadá pod aktivity nestátní neziskové organizace Centrum MARTIN o.p.s. a je financován z prostředků Evropských sociálních fondů v ČR prostřednictvím Operačního programu Praha – Adaptabilita. Podporu projektu vyjádřila i zpěvačka Monika Absolonová, která se při slavnostním otevření stala patronkou kavárny.

Reklama

Výběr článků

Načítám