Hlavní obsah

Kachničky mandarínské dostaly ke Dni ptactva nové budky

Novinky, Jiří Šafránek

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Mezinárodní den ptactva (1. duben) si připomněli ochránci a milovníci ptactva vyvěšením ptačích budek pro kachničky mandarínské v centru Olomouce. Kachničky mandarínské sice pocházejí z Japonska a severovýchodní Číny, ale stále častěji se u nás objevují uprchlíci od chovatelů.

Foto: Jiří Šafránek

Kachnička mandarínská se vyskytuje v centru Olomouce.

Článek

Kachničky mandarínské hnízdí ve své domovině v dutinách stromů kolem vodních toků. U chovatelů hnízdí v budkách na kůlech nad vodní hladinou, proto byly jejich nové budky umístěny na lávku přes říčku Bystřici v centru Olomouce. Budky vyrobili pracovníci Technických služeb města Olomouce podle návodu ornitologů a umístili je tak, aby se do nich nedostaly kuny.

Prvním městem v České republice, kde již hnízdí kachničky mandarínské, je Brno. Na řece Svratce hnízdí několik párů již od roku 2011 a nyní se tam vyskytuje již více než 55 kachniček. I v Brně jim ornitologové připravili hnízdní budky a tak bude zajímavé sledovat, zda zahnízdí i v Olomouci.

Je zajímavé, že v Číně a v Japonsku jejich početnost klesá na rozdíl od Británie, kde byly vysazeny a stále jich tam přibývá. Velká kolonie je i v Berlíně. Díky kroužkování bylo zjištěno, že kachnička mandarínská z Přerova doletěla až do Dánska, což je více než 930 km.

Kachnička mandarínská u nás přežívá díky přikrmování vodních ptáků ve městech a nedá se očekávat, že by se stala invazním druhem, který by mohl nějak ohrozit naše původní druhy. Je a pravděpodobně i zůstane jen nádhernou exotickou kuriozitou několika našich měst.

Prohlédnout si je můžete na videu Moravského ornitologického spolku.

Reklama

Výběr článků

Načítám