Hlavní obsah

Jáchymov zahájil rok oslav 500. výročí založení města

Novinky, Vladimír Uhlíř

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Aktualizováno

Na Nový rok se jáchymovští občané vypravili od kaple svaté Anny do špitálního kostela Všech Svatých, aby tam zahájili rok oslav pětisetletí města Jáchymova.

Foto: Město Jáchymov

Logo oslav 500. výročí založení města Jáchymova

Článek

V roce 1516 osada Konradsgrün se mění v hornickou kolonii Thal - Údolí, později St. Joachimsthal, Údolí sv. Jáchyma, Jáchymov. V roce 1898 z odpadu místní továrny na uranové barvy izolují manželé Curieovi chemické prvky polonium a rádium.

Již roku 1906 dochází k založení jáchymovských radonových lázní a v roce 1912 je dokončena výstavba hotelu Radium – Kurhaus, dnes známého lázeňského hotelu Radium Palác. To jsou jen některé z významných mezníků bohaté historie Jáchymova, dříve hornického, dnes lázeňského města, které letos slaví pět set let své existence.

K zahájení oslav 500. výročí založení Jáchymova se sešli Jáchymovští hned v pátek 1. ledna v půl třetí odpoledne u kaple svaté Anny na Slovanech. Vesměs se všichni znali, a tak po vzájemných přáních do nového roku se seřadili ke společnému focení a pak se vydali Havlíčkovou ulicí ke špitálnímu kostelíku. Čekal je ještě sestup zasněženou cestičkou ke hřbitovu do Bělohorské ulice a rovinka ke špitálnímu kostelu. Procházkou celkem asi 700 metrů.

Kostel Všech Svatých, dříve špitální, dnes hřbitovní, je nejstarší dochovaná stavební památka města s unikátní celohrázděnou konstrukcí, byl založen z roku 1516. Účastníky zahájení oslav v kostele přivítal Petr Fiala, předseda komise pro přípravu oslav 500. výročí města Jáchymova. V improvizovaném obchůdku si mohli zájemci koupit upomínkové předměty jako například jáchymovský betlém, výroční pohlednici nebo novoroční přání. To už se původní třicítka účastníků rozrostla o mnoho dalších příchozích, kteří si nechtěli nechat ujít jedinečný okamžik.

Totiž přesně v 15:16 ohlásil zvon z dílny jáchymovského zvonaře Hanse Wildta z roku 1520 (dnes nejstarší movitá památka města) začátek oslav pětisetletí Jáchymova. K přítomným promluvil starosta města Bronislav Grulich. Místostarostka Ingeborg Štiková pak nožem nakrojila slavnostní dort k pětistému výročí, na nějž se už těšili děti i ostatní.

Kromě amatérské fotografky Nadi Randové z Ostrova a zpravodaje rubriky Vaše zprávy na serveru Novinky.cz Vladimíra Uhlíře tuto významnou událost zachytili dva dětští reportéři, kteří dokumentují současný život města pod značkou TV Jáchymov - Lukáš Mayer (reportér a autor scénářů reportáží) a Pavel Hrubý (kameraman a autor střihu). V anketě se ptali přítomných: „Jak se těšíte na rok plný oslav?“ Celou reportáž můžete shlédnout na YouTube na kanálu TV Jáchymov.

Že to bude rok na kulturní a sportovní akce bohatý, prozradí letmé nahlédnutí do Kulturního kalendáře oslav k pětistému výročí založení Jáchymova, který si můžete vyzvednout ve zdejším infocentru.

Oslavy vyvrcholí v srpnu, kdy se uskuteční 19. srpna reprezentační ples města Jáchymova s ohňostrojem, 20. srpna slavnost k 500. výročí založení města s průvodem, kulturním programem, jarmarkem a světelnou šou na budově radnice a 21. srpna slavnostní ekumenická bohoslužba v kostele sv. Jáchyma celebrovaná kardinálem Dominikem Dukou.

Reklama

Výběr článků

Načítám