Hlavní obsah

Hudební festival Antonína Dvořáka v Příbrami od letošního roku pořádá Dvořákovo Příbramsko

Novinky, Tomáš Kopečný

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Hudební festival Antonína Dvořáka se transformoval na tzv. zapsaný ústav. Nadcházející 48. ročník tak již proběhne pod vedením nové neziskové organizace Dvořákovo Příbramsko.

Foto: Archív Hudebního festivalu Antonína Dvořáka
Článek

Změna má pomoci získat nové finanční prostředky, z dotačních titulů i od individuálních či korporátních partnerů, které přispějí k rozvoji a k udržení vysoké kvality a dlouholeté tradice festivalu. 

„Hudební festival Antonína Dvořáka Příbram je jednou ze stěžejních akcí tohoto typu v rámci Středočeského kraje, v regionu pak akcí největší. V devadesátých letech našel své zázemí a maximální podporu u města Příbram, současné nároky na jeho realizaci nás však v zájmu dalšího rozvoje a ve snaze o stabilní zvyšování umělecké úrovně přivedli ke klíčové otázce, jakým způsobem řešit jeho existenci v dalších letech. Naše nová nezisková organizace Dvořákovo Příbramsko nám dává podstatně větší možnosti, jak ho organizovat a v neposlední řadě i financovat. Rádi bychom využili možnosti různých dotačních a grantových programů, stejně jako možnost zapojení partnerů z individuální i korporátní sféry,“ vysvětlila ředitelka festivalu Albína Houšková.

Zapsaný ústav je typ právnické osoby, která se ustanovuje za účelem provozování určité společensky nebo hospodářsky prospěšné činnosti. Provedená transformace pomůže festivalu zajistit vícezdrojové financování, zejména z dotačních titulů a od soukromých donátorů. Doposud bylo vše financováno z rozpočtu města Příbram, v roce 2015 za přispění ministerstva kultury, které poskytlo festivalu dotaci. Příspěvek města se tímto krokem snížil na částku 1,8 milionů na dva roky.  

„Na festivalu se osobně angažuje rodina Antonína Dvořáka, která ochotně dala své jméno i naši neziskové organizaci Dvořákovo Příbramsko. Antonín Dvořák III., mistrův vnuk, je předsedou správní rady, ve které přijala své členství také Mgr. Hana Kakešová, mistrova pravnučka. Naším cílem je v určitém směru návrat ke kořenům festivalu, kdy festivalovým děním ožívala celá Příbram i okolí a partnery jednotlivých koncertů byly příbramské firmy a společnosti,” dodala Albína Houšková. Součástí transformace, stvrzené licenční smlouvou, je dohoda, že město může nominovat člena do správní rady a navrhovat dozorčí radu. 

Hudební festival Antonína Dvořáka je tradiční přehlídkou klasické hudby, která se již od roku 1969 koná v Příbrami a v nedalekém okolí. Vedle Dvořákových děl se v programu pravidelně objevují skladby mistrů 18. a 19. století i tvorba současných skladatelů.

Během téměř 50 leté historie festivalu se představila celá řada vynikajících těles a osobností vážné hudby z tuzemska i zahraničí Cílem festivalu samozřejmě i nadále zůstává připomínání cenného díla Mistra Antonína Dvořáka a snaha přiblížit příbramskému publiku v reprezentativní nabídce i další tituly české a světové klasické hudební tvorby minulých staletí i současnosti. Zároveň si klade za cíl inspirovat vznik nových děl či projektů a rovněž v rámci doprovodných akcí prezentovat krásu klasické hudby i nejmladším generacím.  

Reklama

Výběr článků

Načítám