Hlavní obsah

Hodiny kostela už znovu odměřují čas

Novinky, Alena Kiedroňová

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Od poloviny června odměřují čas v Mnichově nové kostelní hodiny. Po jejich spuštění zbývalo osadit na věži ve výšce bezmála třiceti metrů těžké dřevěné žaluzie, a byla to docela adrenalinová podívaná.

Foto: Ladislav Olejníček

Se zvedáním dřevěných žaluzií a oken pomohli vrbenští hasiči s výškovou plošinou.

Článek

V půli července začaly po desetiletích na věži Kostela Navštívení Panny Marie v Mnichově, místní části Vrbna pod Pradědem, znovu hodiny odměřovat čas. Postarali se o to vrbenští farníci, kteří našli vhodný dotační titul i podporu města a místních donátorů. 

Nápad oživit věžní hodiny v kostele postaveném v letech 1875 - 1878 v novogotickém stylu přišel mnichovský podnikatel Jiří Klíč a stal se také jedním z největších donátorů realizace. 

„V roce 2017 jsme uspěli s žádostí na Ministerstvu zemědělství, když v programu SZIF nám byla odsouhlasena dotace ve výši 70 procent nákladů, tedy zhruba sto čtrnáct tisíc korun, a to na opravu žaluzií, světlíků a nátěry ciferníků ve věži kostela. Tato dotace však nemohla být použita na pořízení nových hodin a další práce, které se v průběhu oprav vyskytly a s nimiž jsme ani nepočítali,“ uvedl Květoslav Súkup z farní rady.  

Když byly sejmuty staré ručičky hodin, zjistili farníci, že jsou příliš poškozeny a na věž už se nemohou vrátit. „Musíme ocenit přístup a nezištnost firmy pana Kamenského, ta nám vyrobila zcela nové ručičky hodin z nerezového plechu, dále musel být vyroben i nový ciferník a pomohli i s dalšími opravami. Neuvěřitelnou práci tady odvedli také otec a syn Vosmíkovi, ti dva týdny malovali číslice na cifernících. Pro představu, ciferník má průměr 1,8 metru a každá číslice měří 22 cm,“ vyjmenovává Květoslav Súkup.

Rádiem řízené hodiny, jejich pohon, chybějící cimbál měly stát zhruba sto čtyři tisíce korun. Za předpokladu, že investor ostatní komponenty zabezpečí sám. „Dnes už jsme na částce více než sto třicet pět tisíc, přitom ta ještě není konečná. Nemohl být například využit starý, pečlivě zrenovovaný převod hodin. S novým zařízením dálkově řízených hodin prostě nefungoval, měl o několik zoubků více, než má současné, nově zakoupené zařízení,“ dodal Súkup. Pro opravu hodin proto mnichovská farnost střádá penízky formou sbírky. 

Ciferníky se dostaly na zem a po renovaci zase na věž s pomocí lidské síly a kladky. Šest urostlých mužů mělo co dělat, aby ciferník zvedlo a pak usadilo do roviny. „Muselo být vše ve váze a ose, maximálně přesné, aby pak hodiny skutečně na všechny tři strany ukazovaly vždy stejný čas,“ dodal Květoslav Súkup.

To se zvedáním oken a žaluzií už pomohla technika. Nová hasičská plošina, kterou letos získala vrbenská jednotka Sboru dobrovolných hasičů s pomocí dotace Moravskoslezského kraje. Jen ustavení vozu s plošinou trvalo takřka hodinu, aby zvedání ramene do výše 27 metrů řidící systém umožnil a muže nahoře neohrozil třeba poryv větru. Nahoru museli vystoupat bezmála desetkrát a s opatrností předat mužům ve věži vyvezený díl. Jedna žaluzie vážila kolem metráku.

„Jsem pyšná na všechny, kteří se o opravy zasloužili, na farníky, řemeslníky i hasiče,” hodnotí výsledek snažení mnoha lidí starostka Květa Kubíčková. 

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám