Hlavní obsah

Flamenco Layla Shareefa má třetí místo z taneční soutěže s mezinárodní účastí v Mladé Boleslavi

Novinky, Eva Shareefa

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Od září se dámy a dívky scházely na taneční tréninky nového tanečního stylu, jenž kombinuje napětí a temperament flamenka a ladnost orientálních tanců. Trénovaly v mladoboleslavské škole Shareefa s lektorkou Evou Shareefou. Na své první soutěži v tomto složení dámy získaly bronzové umístění.

Foto: Eva Shareefa

Flamenco Layla Shareefa Mladá Boleslav

Článek

Nečekané umístění ve velké konkurenci tanečnic z Česka, Slovenska, Ruska či Ukrajiny způsobilo dámám z Mladé Boleslavi lehce dramatickou situaci při vyhlašování. Po chvilce rozdýchání tak Lída, Miriam, Adéla, Pavla a Dominika přijaly fakt, že se jim podařilo vytančit si se svou skupinou třetí místo na soutěži s velkou tradicí, na festivalu Arabesque.

Festival Arabesque se konal již sedmým rokem přímo v centru Mladé Boleslavi a účastnily se jej tanečnice z různých koutů Česka, Slovenska a z dalších okolních států. Festivalová soutěž Arabesque se konala ve 14 disciplínách včetně sólových kategorií, duetů, skupin folkor, klasika, fusion.

Právě orientální skupinový tanec fusion byl ten, se který Layla Shareefa tančila. Fusion styl je velmi oblíbený v Čechách, ale je velmi náročný na zpracování. Předpokládá znalost hlubších základů dvou fúzovaných stylů. V tomto případě se jedná o styl  flamenka a orientálních tanců. 

Jelikož dámy soutěžily jako kvintet v novém složení poprvé s orientálním flamenkem, bylo jejich umístění velkou neznámou. A podařilo se. I přes kobercový povrch svou choreografii se ctí zatančily. Na flamenco orient se totiž nosí boty, které známe ze španělského flamenka.

Spolu s dospělými tanečnicemi trénují ve škole orientálních tanců v Mladé Boleslavi také děti. Nejmladší tým dívek je složen z tanečnic ve věku 7 až 12 let. Nejmladší uskupení mladoboleslavské taneční školy Shareefa Belly Kids se v silné konkurenci neprosadilo, stejně tak ani dětské sólistky. Jelikož jsou tyto mladičké tanečnice v tanečním tréninku krátce, jistě se svého velkého úspěšného dne na soutěži jednoho dne dočkají. 

Co bylo impulsem pro tanečnice se na soutěž přihlásit? Pro některé je to motivace, pro jiné touha tančit v divadle, ale zpravidla se shodují, že je velmi přínosná zpětná vazba od profesionálních tanečnic, které každoročně v Mladé Boleslavi zasedají v porotě. Tyto rady jsou velmi cenné a často poskytují dobrý impuls k dalšímu tréninku a zlepšení se. Někdy nastíní jiný náhled na choreografii, než je ten vlastní. Jindy pomohou se zamyslet nad samotnými kostýmy, nad energií a nad dynamikou tanečního stylu orientálního tance.

Většina tanečnic se shodne, že jim dělá tanec především radost, nabíjí je pozitivní energií a rády se setkávají s dalšími tanečnicemi orientálních tanců z ČR, Slovenska i dalších koutů, se kterými někdy i rády poměří své taneční síly v rámci festivalové soutěže Arabesque. Prý se již teď těší na osmý ročník 2017 v Mladé Boleslavi.

Reklama

Výběr článků

Načítám