Hlavní obsah

Dvorany slávy Plzeňského kraje má tři nové obyvatele

Novinky, Alena Lochmannová

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Hokejista Martin Straka, herečka Zorka Kostková a docent Rudolf Barcal byli ve středu 5. září uvedeni do krajské síně slávy. Osobnosti Plzeňského kraje celostátního významu z oblasti vědy, umění a sportu už po čtvrté ocenil hejtman Plzeňského kraje Milan Chovanec.

Foto: KÚ Plzeňského kraje

Hokejista Martin Straka (vlevo) s plzeňským hejtmanem Milanem Chovancem

Článek

Smyslem Dvorany slávy Plzeňského kraje je snaha vyzdvihnout a upozornit na výrazné osobnosti, které žijí v Plzeňském kraji nebo se v něm narodily a zároveň oslavily významné životní jubileum. 

"Letos otevíráme pomyslné brány Dvorany slávy Plzeňského kraje už počtvrté. Je vidět, že v našem kraji vyrůstají vynikající osobnosti. Je mi ctí předat ocenění osobnostem, jejich život a práce daleko přesahují hranice našeho regionu," řekl při slavnostním oceňování hejtman Milan Chovanec.

V kategorii umění za dlouholetý přínos v oblasti divadelního umění vstoupila do Dvorany slávy herečka a divadelní pedagožka Zora Kostková Procházková.

V kategorii sport byl za vrcholovou reprezentaci v ledním hokeji do síně slávy uveden Martin Straka, který v uplynulém týdnu oslavil 40. narozeniny. Straka je symbolem plzeňského hokeje, držitelem zlaté medaile z mistrovství světa i zimních olympijských her. V současnosti obléká dres extraligového klubu HC Plzeň 1929.

V kategorii věda byl za celoživotní přínos v oblasti medicíny do Dvorany slávy uveden docent Rudolf Barcal, který letos oslavil osmdesáté jubileum. Lékař, vědec a pedagog je v Plzni zakladatelem oboru hyperbarická medicína.

"Hledání nových cest v medicíně na hranicích velkých oborů," je celoživotním mottem Rudolfa Barcala.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám