Hlavní obsah

Dolní Studénky lákají na čtrnáctý ročník Hudby bez hranic s Helenou Vondráčkovou a Václavem Neckářem

Novinky, Petra Kucinová

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Ve znamení vzpomínek na „zlatá šedesátá“ proběhne první večer festivalu Hudba bez hranic, který Dolní Studénky chystají na letošní předposlední červnový víkend. Podium ovládnou legendy Helena Vondráčková a Václav Neckář se svými kapelami. Na skvělý program festival láká i po zbytek víkendu.

Foto: Petra Kucinová

Plakát Hudba bez hranic - Vondráčková, Neckář

Článek

Čtrnáctý ročník mezinárodního festivalu Hudba bez hranic proběhne od pátku 22. do 24. června v kulturním areálu v Dolních Studénkách a na dalších místech na Šumpersku. V rámci programu vystoupí na pětistovku účinkujících.

Festival Hudba bez hranic původně vznikal jako přehlídka dechových hudeb a mažoretek. Nyní však v programu dostávají prostor i jiné hudební žánry jako jazz, ska, pop, punk nebo rock. Festival tak už není jen hudební přehlídkou, ale i festivalem setkávání mladých lidí z evropských zemí. Posluchačům i jim samotným umožňuje poznávat historii, kulturu a mentalitu evropských sousedů.

„Letos potvrdilo účast šestnáct kapel a mažoretkových skupin z pěti evropských zemí. Nejdál z Malty a z Finska,“ upřesnil organizační ředitel festivalu Radim Sršeň.

Hvězdně odstartuje už první den festivalu, kdy diváky v kulturním areálu Dolních Studének potěší svým vystoupením Helena Vondráčková s kapelou Charlie Band a Václav Neckář a jeho Bacily. Koncerty odstartují v 19 hodin, kdy zahraje kapela Obzzor feat. Papa Krista ze Zábřeha.

V sobotu 23. června od půl desáté dopoledne projdou dechové hudby s mažoretkami ulicemi v centru Šumperka a následně budou koncertovat „na točáku“ a v parku „u sovy“ před vlastivědným muzeem. Odpoledne se program přesune do Dolních Studének, kde od 13.45 projde obcí paprskový průvod následovaný vystoupeními jednotlivých hostujících souborů v dolnostudénském kulturním areálu.

Sobotní večer vyvrcholí unikátním Koncertem filmové hudby s videoprojekcí v podání Dechového orchestru Zábřeh se solisty a sborem ze Šumperka a Loučné nad Desnou. Poté publikum pobaví zábavová kapela Méďa Band.

Nedělní odpoledne bude věnováno satelitním koncertům v obcích Místní akční skupiny Šumperský venkov, letos konkrétně v příjemném prostředí bludovských lázních.

„Každý rok se počet posluchačů festivalu zvyšuje, což nám dělá ohromnou radost. Loni jsme napočítali na všech festivalových akcích více jak pět tisíc návštěvníků. Letos věříme, že jich bude ještě víc,“ směje se umělecký ředitel přehlídky Lubomír Vepřek.

Záštitu nad festivalem převzali hejtman Olomouckého kraje Ladislav Okleštěk, poslanec Poslanecké sněmovny Parlamentu ČR Petr Gazdík, senátor Parlamentu ČR Zdeněk Brož a Stanislav Polčák - poslanec Evropského parlamentu.

Vstup na akce festivalu je zdarma, pouze za lístek na páteční koncert Heleny Vondráčkové a Václava Neckáře zaplatí návštěvníci v předprodeji 220 korun a v den akce 290 korun. Podrobný program festivalu spolu s informacemi o jednotlivých souborech jsou umístěny na webových stránkách hudbabezhranic.cz.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám