Hlavní obsah

Císař Barbarossa opět navštívil hrad Cheb

Novinky, Pavel Reichard

Brána hradu Cheb byla otevřena dokořán. Ozbrojení těžkooděnci razili cestu nadšeným davem. Přijížděl totiž samotný císař Fridrich řečený Barbarossa. Mocný panovník se rád vracel do pevného hradu na hranici českého knížectví. A Chebané ani počasí jej nezklamali.

Foto: Pavel Reichard

Císař Fridrich Barbarossa se svým ozbrojeným doprovodem přijel na hrad Cheb.

Článek

Návštěvníci hradu Cheb se mohli o víkendu vrátit do raného středověku, do doby, kdy chebský hrad hrál významnou roli v dějinách Evropy. Členové sdružení Curia Vítkov předvedli, jak se žilo a bojovalo v době císaře Fridricha Barbarossy.

„Smysl projektu spatřujeme zejména v popularizaci historie a prezentování výsledků bádání historických věd laickým zájemcům. Chceme představovat návštěvníkům dobu raného středověku způsobem, který nemůžou nabídnout regionální muzea a expozice,“ vysvětlil poslání sdružení jeho šéf Ladislav Tomič.

„Tady v areálu chebského hradu představujeme tábor císaře a jeho družiny na výpravě. Najdete tu velký stan pána vybavený vyřezávaným nábytkem i menší stany různé konstrukce coby obydlí jeho družiníků. Stany jsou konstruovány a vybaveny jako repliky včetně vybavení a je možné do nich nahlížet nebo i vstupovat. Družiníci v táboře předvádějí táborový život - vaří dobové pochutiny v kotli, cvičí se v boji nebo ve střelbě z luku a kuše, nebo hrají ve svém "volném čase" dobové hry. Zbroje, které bojovníci nosí a zbraně, které používají, jsou věrné kvalitní repliky, stejné konstrukce jako originály. Většinu z nich si návštěvníci mohou po dohodě potěžkat i vyzkoušet, stejně jako si mohou zkusit střelbu nebo zahrát dobové hry,“ uvedl Ladislav Tomič.

Ukázky boje, střelby i řemesel zaujaly malé i velké návštěvníky. Všichni rádi na chvilku zapomněli na starosti moderní doby a podívali se, jak vypadal život v době, kdy chebský hrad žil čilým ruchem.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám