Hlavní obsah

Blackfoot, jižané s indiánskými kořeny, vystoupí poprvé v Česku

Novinky, Petr Hejna

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Zastavení v klubu Exit Chmelnice v sobotu 23. dubna bude jediným koncertem ikony amerického jižanského rocku - kapely Blackfoot - ve střední a východní Evropě.

Foto: Petr Hejna
Článek

Počátky kapely Blackfoot sahají až do jara roku 1969, kdy ve floridském Jacksonville, líhni zásadních jižanských kapel (Lynyrd Skynyrd, Molly Hatchet) se spolu dali dohromady bubeník Rickey Medlocke (později zde kytarista & zpěvák, následně u Lynyrd Skynyrd opět za bicími) s basistou Gregem T. Walkerem, klávesistou Ronem Sciabarasim a kytaristou Charlie Hargrettem pro časté hraní v Comic Book Clubu.

Na podzim za bicí usedá Jakson Spires, kláves se ujímá DeWitt Gibbs (Rickey funguje pouze jako vokalista) a pod názvem Hammer hrají ve vyhlášeném topless baru na okraji města.

Počátkem roku 1970 po zjištění, že na západním pobřeží existuje stejnojmenná kapela, se přejmenovávají s odkazem na indiánský původ všech členů kapely na Blackfoot. V roce 1975 vydávají debut No Reservations, průlomovým albem se pro kapelu stává deska Strikes z roku 1979, kde Blackfoot jižanský rock obohacují prvky čerstvě obrozeného britského metalu.

Ve stejném duchu pak pokračují i na deskách Tomcattin a platinovou Marauder. V roce 1983 přichází do kapely uznávaný klávesista Ken Hensley z Uriah Heep a kapela s ním natáčí k heavy metalu směrovaná alba Siogo a Vertical Smiles.

V polovině 80. let díky poklesu zájmu o jižanský rock se kapela rozpadá, aby se vrátila s jižanským soundem roku 1990 albem Medicine Man a o čtyři roky později titulem After The Reign.

Koncertní playlist bude obsahovat všechny letité hity, které již dnes patří k absolutní southern rockové klasice - zazní např. Train Train, Railroad Man, Baby Blue, Fly Away či pravá jižanská balada Highway Song. Blackfoot přijedou v sestavě Greg T. Walker - basa, zpěv, Charlie Hargrett - kytara, Mike Estes - zpěv, kytara a Kurt Pietro - bicí.

Jako předkapela vystoupí tuzemská Pumpa

Sobota 23. dubna od 20.00 hodin, Praha 3, Exit Chmelnice, Koněvova 219.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám