Hlavní obsah

420PEOPLE: filozofická zamyšlení vyjádřená tancem

Novinky, Daniela Klívarová

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Vynikající interpretační výkony a výjimečná choreografická nápaditost nepostrádající hravost. To je 420PEOPLE, umělecký tandem, který na Novou scénu Národního divadla přivádí současný tanec na světové úrovni. Aktuálně je možné zhlédnout jejich nejnovější dílo REEN a Sacrebleu, a to v jediném večeru.

Foto: Ondřej Tylčer

Sacrebleu: Nataša Novotná

Článek

Aktuální díla uskupení 420PEOPLE, REEN a Sacrebleu, neopomíjejí improvizaci jako součást tvorby ani netradiční dialog s divákem formou diskuze po představení. 

420PEOPLE - to je především Václav Kuneš a Nataša Novotná, bývalí tanečníci Kyliánova virtuózního NDT (Nederlands Dans Theater, Den Haag).

Kunešův REEN je "inspirován osobní zkušeností a prožitky z plánování, přípravy i sledu událostí při návratu do známých míst," Sacrebleu Novotné je "fantaskní představou o propojení rozmanitých sil, které na každodenní kostrbaté cestě posílí toho, kdo jde sám," říkají tvůrci o svých choreografiích, které spojují do celovečerního dvojprogramu. Jejich filozofická zamyšlení promítnutá do současného tanečního slovníku nepostrádají podle kritiků režijní vtip, nadhled ani energičnost.

Kdo by choreografie REEN a Sacrebleu uměleckého tandemu 420PEOPLE nestihl v Praze, má možnost je do konce divadelní sezóny zhlédnout v Olomouci, Poznani, Moskvě nebo na turné po Nizozemí.    

Termíny představení: 22. a 23. března, Nová scéna Národního divadla, Praha, 20.00 / 12. dubna , divadlo Ponec, Praha, 20.00.

Václav Kuneš: REEN. Hudba: Amos Ben-Tal (ISR/NL), scéna a kostýmy: Václav Kuneš, light design: Jackie Shemesh (ISR); tančí: Nina Botkay (BRA), Samir Calixto (BRA), Zuzana Herenyiová (ČR), Kenta Kojiri (JPN), Milan Odstrčil (ČR), Rei Watanabe (JPN).  

Nataša Novotná: SACREBLEU. Hudba: Filip Jelínek, kostýmy: Eva Brzáková, light design: Pavla Beranová, visual artist: Dan Špaček; tančí: Nataša Novotná.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám