Hlavní obsah

Šéf plzeňské zásahovky po skandálu skončil

Právo, Patrik Biskup
Plzeň
Aktualizováno

Šéf plzeňské zásahové jednotky Josef Němec (52) odešel od policie. Podle zjištění Práva sám požádal o ukončení služebního poměru k 1. prosinci.

Foto: Patrik Biskup, Právo

Velitel zásahové jednotky Josef Němec vystupoval u soudu jako svědek.

Článek

Mluvčí krajského policejního ředitelství policie Markéta Fialová nechtěla informaci Práva nijak komentovat. „Vzhledem k tomu, že věci dotýkající se služebního poměru policistů jsou neveřejné, nebudeme se k otázkám směřujícím do této oblasti vyjadřovat,“ uvedla mluvčí.

Josef Němec se k důvodům, které ho vedly k odchodu do civilu, vyjádřil v sobotu. „Jde o profesní dehonestaci mé osoby od nadřízených služebních funkcionářů, která je v příčinné souvislosti se služebním zákrokem v září loňského roku, zejména pak s mou snahou o spravedlivý proces,“ uvedl.

Nechtěnou pozornost na sebe strhl Němec loni v září, když se společně se svým zástupcem Vladimírem Slavotínkem dostali v Plzni do konfliktu s řidičem Josefem Vávrou. Němec tehdy seděl za volantem civilního mercedesu a v křižovatce na Karlovarské třídě Vávrův superb zablokoval. Jeho spolujezdec Slavotínek pak s pistolí v ruce vystoupil z auta a řidiče častoval vulgárními výrazy a měl ho i fyzicky napadnout.

Za to čelí obžalobě z trestného činu zneužití pravomoci úřední osoby. V případu, který se dostal do povědomí široké veřejnosti po zveřejnění záběrů z palubní kamery superbu, dosud nepadl pravomocný rozsudek.

BEZ KOMENTÁŘE: Incident policistů v civilu s řidičem Video: Napadený řidič

U soudu Němec vypovídal jako svědek a svého podřízeného se zastal. „Řidič na nás bezdůvodně najížděl. Cítili jsme se ohroženi. Chtěli jsme ho zkontrolovat, jestli není například pod vlivem drog. Neuposlechl výzvy k zastavení, proto došlo k zablokování jeho vozidla,“ odmítl Němec u soudu tvrzení řidiče Vávry, podle kterého to byl naopak právě černý mercedes, který nebezpečně tlačil na dodávku pro vozíčkáře, a proto jej problikával.

Velitel zásahové jednotky Josef Němec k případuVideo: Patrik Biskup, Právo

Němec nicméně připustil, že způsob, jakým jeho kolega Slavotínek s řidičem jednal, nebyl v pořádku. „Zazněla od něho nevhodná slova, v autě jsem mu potom řekl, že to s ním budu jako nadřízený řešit. Pak to ale převzali kolegové z vnitřní kontroly,” prohlásil Němec, který zásahové jednotce zasvětil většinu profesního života a posledních více jak deset let byl jejím velitelem.

Co vedlo Němce k odchodu do civilu, není jasné. Právu se ho nepodařilo zastihnout. Jeho rozhodnutí ale může souviset s kázeňským řízením, které s ním zahájilo vedení krajské policie právě kvůli propíranému incidentu s řidičem a které pro něj nedopadlo dobře. Podle informací Práva dostal trest za to, že událost nebyla řádně administrativně zpracovaná. Sám jakékoliv pochybení odmítá.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám