Hlavní obsah

Nejlepší zmrzlinu na světě stvořil Maďar, bojovala i Češka s letní hruškou

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Zřejmě nejprestižnější zmrzlinářská soutěž na světě Gelato Festival World Masters zná své vítěze. Mezi 33 finalistů se letos dostala i Češka Martina Březinová se sorbetem „Letní hruška“. Celkové prvenství nakonec putuje do Maďarska, odbornou porotu nejvíc zaujala pistáciová zmrzlina Ádáma Fazekase.

Foto: Gelato Festival World Masters

Martina Březinová soutěžila se zmrzlinou Letní hruška.

Článek

Gelato Festival World Masters je soutěž konaná jednou za čtyři roky a už samotný postup z náročných celosvětových kvalifikačních bojů je pro zmrzlináře obrovským úspěchem. Letos mezi světovou smetánkou bojovala i Martina Březinová, která se svým manželem provozuje rodinnou kavárnu ve Velké Dobré na Kladensku.

„Příchuť Letní hruška jsme do soutěže vybrali společně. Já sama mám hrušky ráda a myslím, že k České republice patří. Nechtěli jsme soutěžit třeba s mangem, nebo jahodami. U těch jsme se trochu obávali, že je bude mít každý,” řekla Novinkám Březinová, které se podařilo v kvalifikaci okouzlit odbornou porotu složenou z mistrů gelata. Kromě ní se do finále dostalo 32 dalších zmrzlinářů z celého světa.

Letošní finále bylo kvůli pandemii uspořádáno částečně na dálku a samotné vyhlášení cen v italské Boloni sledovali zmrzlináři převážně prostřednictvím videohovorů.

„Bylo to trochu zvláštní, protože za normálních okolností má ta akce parádní atmosféru, kdy se na jednom místě sejde spousta lidí a jí se zmrzlina,” řekla Březinová.

Foto: Gelato Festival World Masters

Hrušky vybrala Březinová jako tradiční české ovoce.

Sama si nedělá velkou hlavu z toho, že nebyla vyhlášena mezi třemi nejlepšími zmrzlináři světa. „I samotná účast ve finále je pro nás obrovský úspěch a pořád ho tak trochu vstřebáváme. Myslím, že je to dobrá vizitka toho, že naše zmrzlina je dobrá,” prozradila.

Titul letí do Maďarska

Jako vůbec nejlepší zmrzlinu na světě vyhlásila porota příchuť „Pistachio Fruit“ od Maďara Ádáma Fazekase z Budapešti. Druhé místo bral Carlo Guerriero ze španělského Cádizu se zmrzlinou „Cremoso al Vino Oloroso“. Třetí skončil Marco Venturino z italského městečka Varazze s příchutí „Bocca di Rosa“, což v překladu z italštiny znamená „růžová ústa”.

Nejvíce účastníků měla mezi finalisty podle očekávání Itálie s pěti zmrzlináři, čtyři zástupci byli z Jihoafrické republiky, tři ze Spojených států a Japonska. Dvojité zastoupení mělo Španělsko, Velká Británie, Německo a Brazílie. Svého zmrzlináře či zmrzlinářku mělo ve finále i Maďarsko, Austrálie, Rakousko, Saúdská Arábie, Polsko, Thajsko, Belgie, Nizozemsko, Chile a Česká republika.

Proč je někdy lepší dopřát si jogurtovou či smetanovou zmrzlinu než sorbet

Zdraví

Pistáciová zmrzlina zvítězila mezi nabitou konkurencí příchutí jako gorgonzola s fíky (Belgie), kardamom a šafrán (Saúdská Arábie) či mochyně a avokádo (Německo). Objevily se ale i neurčité názvy jako „Šťastné vzpomínky z dětství“ (Thajsko) nebo „Sweet & Happiness“ z Nizozemska.

Může se vám hodit na Seznamu:

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám