Hlavní obsah

Terry Gilliam v Praze představil film Kletba bratří Grimmů

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

PRAHA

V britsko-české koprodukci natočil film Kletba bratří Grimmů režisér Terry Gilliam, který do Česka často přijíždí jako host filmových klubů a festivalů. Natáčel na Barrandově, Křivoklátě a zámku Kačina, v Kutné Hoře a v Ledči nad Sázavou. Podle koproducenta Aleše Komárka štáb zaměstnal na 200 lidí včetně herců a utratil tu půl miliardy korun.

Článek

"Na jakékoliv vážné dotazy odmítám odpovídat," řekl Gilliam ve čtvrtek v úvodu tiskové konference, než snímek osobně představil na premiéře v multikině ve Slovanském domě v Praze. Někdejší člen skupiny Monty Python uvedl, že se do Prahy rád vrátil, aby po dvou letech mohl vidět známé tváře.

"Realita je mnohem horší než snění. Ale i fikce musí být založena na pravdě," reagoval do otázku, proč zvolil fantazijní téma. Reakce na jeho snímky bývají prý silné, a to se mu líbí. Buď je diváci milují, nebo nenávidí. Grimmové podle něj zabodovali ve Španělsku, Francii, Mexiku a Německu. "Jsou dobří napodruhé - to bych chtěl dát na plakáty," uvedl.

Na plátně se objeví Matt Damon, Heath Ledger, Monica Bellucciová, Jonathan Pryce, Peter Stormare a řada domácích herců. Tomáš Hanák dokonce v šesté hlavní roli a dále Miroslav Táborský, Barbara Lukešová, Rudolf Pellar a Jakub Zindulka.

Dívejte se dětskýma očima!

Podle Gilliama příběh není o skutečných životech bratří Grimmů, vytvořil jen pohádku o nich. Nejprve v ní jsou veselími chlapíky, cestují od vesnice k vesnici a zbavují lidi čarodějnic a nočních můr. Pak se je napoleonská armáda, která vtrhla do Německa, pokouší chytit. Brzy jsou ale všichni lapeni do světa, který je totožný s tím pohádkovým. Nakonec se pohádky stanou skutečností a skutečnost je propletena s fantazií.

Původní verze scénáře prý byla klasicky komerční. Nechtěl ale točit něco na způsob Pána prstenů, a tak druhou verzi proměnil pro děti všeho věku. "Dospělým snad snímek připadá zmatený a strašidelný, ale je potřeba, aby dívali dětskýma očima," dodal režisér, který v létě dokončil snímek Tideland s Jeffem Bridgesem. Premiéru bude mít na jaře. "Proti tomu byli Grimmové monstrem. Tohle bylo mnohem levnější, něco jako dokument o gorilách, jen čtyři postavy," řekl.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám