Hlavní obsah

Šest „rošťáků“ dostalo publikum Letní Letné do varu

Právo, Radmila Hrdinová

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Vedle kanadských 7 Fingers a mezinárodního Kabaretu Lacrimae je třetím vrcholem hvězdného trojúhelníku letošního festivalu nového cirkusu Letní Letná Cirque Galapiat. Tvoří ho šest absolventů francouzských cirkusových škol – pět mužů a jedna dívka sklízejí od roku 2010 s představením Risque ZérO úspěchy po celé Evropě.

Foto: Archiv Letní Letná

Sekyrka na čele jednoho z Galapiat je opravdu ostrá – vzápětí skončí zaseknutá ve špalku.

Článek

Slovo galapiat označuje pobudu, rošťáka či uličníka. Osobně se kloním k výrazu rošťák, který obsahuje – stejně jako představení Risque ZérO – notnou dávku hravosti i provokace.

Slůvko „risk“ není v názvu náhodou, šest akrobatů v manéži opravdu hodně a natvrdo riskuje, když si hraje se vším, co může lidské tělo bolestivě zranit – se sekerami, ostrými noži, házecími šipkami, hřebíky, ohněm, ale také s krkolomnými skoky a pády, jež často končí jen pár centimetrů od diváků. Ostatně Galapiat vtahují diváky do hry a ti v prvních řadách musí s jistou mírou risku počítat.

Hravé přeskoky přes ostré čepele nožů, vzájemné pošťuchování a provokování, drobné intriky, dokonale dotažené do vtipné pointy. Všichni z aktérů skutečně riskují a tu a tam ostrá čepel škrábne nebo oheň spálí víc, než je záměrem. Ale míra náhodnosti je zde součástí adrenalinové provokace, při níž artisté kličkují před náručí do vzduchu vyhozených a rychle padajících ostrých šipek, anebo s ostrým nožem v šíleném tempu hrají u kluků všech generací populární „maso“.

Perfektní artisté, skvělí klauni a muzikanti

Kromě toho, že jsou všichni perfektní artisté, jsou i skvělí klauni a muzikanti, kteří na elektrické kytary, bicí a akordeon provázejí představení živou hudbou. Jejich produkce, ať artistická, či hudební, má úžasnou energii, která se nakažlivě přenáší na diváky. A ti buď téměř nedýchají napětím, anebo vybuchují nadšeným aplausem a voláním.

A čím víc publikum tleská, tím jsou Galapiat šťastnější. Pot se perlí na pružných tělech, a když se trik nepodaří, opakují ho s tvrdošíjností tak dlouho, až se povede. To vše se děje ve strhujícím tempu a stoprocentním nasazení.

Chcete-li se dozvědět, v čem spočívá tajemství nového cirkusu, jděte se podívat na francouzské rošťáky. Na Letní Letné hrají až do neděle.

Celkové hodnocení: 100 %

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám