Hlavní obsah

Fejeton Terezy Boučkové: Pražák seš a v Prahu se zas obrátíš

Právo, Tereza Boučková, SALON

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Když mě Pavel Beneš, grafik a kamarád, jednou za pětiletku vyzve, abych mu otevřela výstavu, okolnosti jsou poněkud stejné i jiné zároveň. Stejné v tom, že mám mít úvodní řeč o něčem, co jsem neviděla, co znám jen částečně, o čem mám jen povšechnou tuchu. Jiné jen díky roční době.

Článek

Naposledy jsem mu otevírala výstavu v létě a osobně, nikoli přes telefonomost; neměla jsem prasečí chřipku. Hele, napsal mi Pavel v mejlu pokyny, podle kterých jsem se měla ve své přípravě na vernisáž řídit, vždyť to tak nějak znáš a víš, co v Brně v HaDivadle (až do 5. února 2010) asi bude: ano, plakáty + další navíc, staré i nové, ale jen plakáty, včetně Bajkařů. (Bajkaři je plakát k zamýšlenému filmu, který podle mého nejoblíbenějšího stejnojmenného fejetonu nikdy nevznikne. Byl by to film o cyklistech/mužích a lidech a Pavel Beneš by ho udělal senzačně, protože už je taky vášnivý cyklista/muž/člověk.) Prostě něco napíšeš, pokračoval Pavel, pak to přečteš, já se taky shodím, všichni si dáme víno a preclík a… pojedeme domů.

Obrátíme se v Prahu, dodala jsem v jeho stylu, s trochou toho (chřipkového) Brnění… To jsem ještě netušila, že se neobrátím nikam, tedy tam ani zpátky, že budu ležet a ležet. (Ale na proslov do telefonu jsem si stoupla, přísahám!) Ano, všichni se jednou obrátíme tam, odkud není na rozdíl od Prahy cesty zpátky. Než se tak stane, je dobré mít na kontě pár pěkných počinů.

Třeba takové vtipně chytré věci, které tvoří Pavel Beneš (a které si skoro dovedu představit). Některé si představuju líp, protože je mám na pohlednicích. Třeba: Praha… matka těst. Nebo: Pepo, slep si holiny (s podrobným nákresem a návodem). Nebo obrázek Billa Clintona s textem: Prezident USA varuje: kouření způsobuje impeachment!

Některé mám před sebou na přiloženém plakátu z téhle aktuální výstavy. Výborné je: iPlod/iPes/iPech/ iProud. Nebo S(h)it down, please… Jiné zase na tričku. Třeba stále velmi aktuální: Komančům nevěřil už Vinnetou… Howgh!

Foto: Zdenko Pavelka, SALON, Právo

Tereza Boučková

Je dobré umět své nápady nejen vymyslet, ale i zrealizovat. A taky uplatnit. A ukázat. Na výstavě. Je bezvadné je vidět a ještě dostat preclík! Se skromností sobě vlastní se Pavel Beneš nazývá největším českým grafikem. A nemýlí se. Stačí se podívat. Tenhle bezděčník, kurikulér, nakreslíř, odpovědec, sepisovatel, vytvořitel, konzultátor, sekndhendlíř, můj kamarád a náš úplně největší grafik měří totiž celé dva metry a jeden centimetr k tomu!

Reklama

Související témata:

Související články

Fejeton Terezy Boučkové: Kdo si hraje…

Myslela jsem si, že nejšťastnější na světě jsou muži – cyklisti. Ale nedávno jsem pochopila, že je šťastných i mnoho mužů, kteří o kolo nezavadí.

Fejeton Terezy Boučkové: K věci

Čouhá to odevšad – 20. výročí sametové revoluce a s ním všechny oslavy, dokumenty, vzpomínky... A je to tak správně, dvacet let je dvacet let. Nedávná...

Výběr článků

Načítám