Hlavní obsah

RECENZE: Zuzanin dech. Sladkohořký román Jakuby Katalpy

Právo, Zora Göthová

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Zuzana vyrůstala ve sladkém oparu, který se vznášel nad cukrovarem jejího tatínka. Její dětství bylo plné lásky milujících rodičů a bezstarostných chvil s nejlepšími přáteli. Vynoření z cukrového mraku však bylo velmi hořké a ani velká láska nedokázala porazit zlo, které mělo jediný cíl. Rozcupovat lidské štěstí na kousíčky, které se dají slepit jen velmi těžko.

Foto: Host, Novinky

Obal knihy

Článek

Zuzanino šťastné dětství popisuje Jakuba Katalpa ve své nové knize Zuzanin dech naléhavě a plasticky, až tak, že čtení skoro chutná a voní. Příběh plyne lineárně, nepřekvapuje žádnými nečekanými odbočkami či flashbacky. Sleduje Zuzanin život a spolu s ní se vydává na cestu dvacátým stoletím, zprvu veselou a klidnou, bez výmolů a jakoby celou dobu prosluněnou.

Že trasa povede do nepohodlnějšího terénu, je jisté hned od počátku. Zuzana totiž pochází ze židovské rodiny, je dcerou továrníka, narodí se do časů první republiky a historie je neúprosná. Kdekdo tuší, jakým směrem ji život potáhne.

To je možná menší slabina této knížky. Je předvídatelná, podobných příběhů existují stovky i tisíce. A první tři čtvrtiny Zuzanina dechu neuhnou z vytyčeného směru ani o píď. Takže je téměř jasné, co se se Zuzanou a její rodinou stane.

Do příběhu však vstupuje dvojice Zuzaniných kamarádů, která ji provází od raného dětství a může jejím osudem pohnout možná trochu jinam. Hanuš a Jan. Každý je jiný, každý je pro ni nějakým způsobem výjimečný. Oba patří k jejímu životu tak neodlučně, jako k němu patří dech či tlukot srdce. Dokud jsou děti, je vše jednoduché, ale pak přijde láska, která umí všechno pořádně zamotat.

K Zuzaninu životu ovšem patří i válka, která nezamotává, spíše trhá. To vše dohromady tvoří čtivý román plný působivých okamžiků.

Katalpa píše svižně, slova v přítomném čase odsekává jako tovární stroj výrobky na pásu. Rychlé, jakoby uspěchané věty připomínají zrychlený dech běžícího člověka, který nemůže zastavit. I když občas klopýtne, i když se nadechne, sem tam dokonce zastaví, aby se vydýchal, pořád uhání směrem, který má vytyčený.

Autorčin styl je syrově prostý, ale přitom výstižný a naléhavý, dodává knize švih, který udrží čtenářovu pozornost dokonce i po dočtení. Nakonec, ač může působit jako něco, co důvěrně známe, přece jen ukazuje, že v sobě má schopnost zarýt se hluboko do paměti.

Jakuba Katalpa: Zuzanin dech
Host, 328 stran, 369 Kč

Hodnocení 85 %

Může se vám hodit na Zboží.cz:

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám