Hlavní obsah

Okouzlující atmosféra někdejší Vídně v nové audioknize

Právo, Ilja Kučera ml.

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Vyprávění o zločinech za časů c. a k. mocnářství. Takhle stručně a svým způsobem poeticky by se dala charakterizovat právě vydaná audiokniha Vídeňské zločiny 1: 1913 – Případ podivné sebevraždy. Jejím autorem je současný rakouský spisovatel Andreas Pittler (1964), po svých prarodičích s českými a slezskými kořeny.

Foto: Jan Handrejch, Právo

Do podoby audioknihy příběh ztvárnil Miroslav Táborský.

Článek

Titul je prvním z chystané řady detektivních příběhů v tradičně velmi kvalitním podání herce Miroslava Táborského. Ústřední postavou je mladý vídeňský policista David Bronstein, tak trochu smolař ve své práci i ve vztahu k něžnému pohlaví.

Knížka okouzlujícím způsobem zachycuje atmosféru někdejší Vídně, což je ve zvukové podobě ještě podtrženo vkusnými hudebními předěly, působivými ruchy a závěrečnou podobou slavné teskné písně Szomorú vasárnap. Dokonalá znalost rakouské metropole přímo svádí rozjet se do ní a osobně se vydat po stopách jednotlivých postav.

Současně se ale jedná o poctivý detektivní román, který se obejde bez naturalistických scén a potoků krve, přesto posluchače udrží v napětí a nachystá nejedno překvapení. Autor si umně pohrává jak s vymyšlenými postavami zrozenými v jeho fantazii, tak s postavami skutečnými a historickými.

Foto: Tebenas

Obal audioknihy

Příběh začíná banální sebevraždou jednoho rakouského vojáka. Na první pohled to vypadá jako dobrovolná smrt z nešťastné lásky. Brzy se ale ukáže, že jak v případu, tak v životě komisaře Davida Bronsteina není jasného vůbec nic.

Hrdina je krátce nasazen ke sledování příštích vůdců ruské bolševické revoluce, ale nachomýtne se i k zatčení slavného rakousko-uherského špiona, plukovníka Redla. Kromě toho jeho přítelem není nikdo menší než Egon Erwin Kisch, který v závěru zavítá z Prahy do Vídně, aby tam ulovil nějakého novinářského sólokapra.

Vídeňské zločiny jsou audioknížka velmi příjemná a povedená. Potěšující je i fakt, že vychází současně s podobou tištěnou. Lze se tudíž na další pokračování opravdu těšit, protože u našich jižních sousedů je už David Bronstein v detektivním světě postavou velmi oblíbenou.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám