Hlavní obsah

Netflix zakazoval hercům pracovat jinde, ti se ale postavili na odpor

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Americké herecké odbory schválily novou dohodu s Netflixem, která dá víc svobody umělcům. Firma jim v minulosti dělala problémy, když měli nabídky na role i jinde.

Foto: Profimedia.cz

Netflix

Článek

Netflix požadoval pro hercích exkluzivitu i v době, kdy měli přestávku a nic nedělali. Museli tak odmítat práci v jiných seriálech a filmech. Teď bude muset po každé sezóně umožnit tříměsíční „bezkonfliktní období“, aby si herci mohli vystupovat v jakémkoliv pořadu v jiných televizích a na internetových platformách. Předběžná dohoda bude sloužit jako předloha pro podobné smlouvy s dalšími studii.

Velkým hvězdám to může být téměř jedno, ale pro obyčejné herce „nádeníky“, kteří nevydělávají miliony dolarů, je důležité mít víc různých zakázek, aby se uživili.

„Výhody omezení exkluzivity jsou zásadní,“ řekla prezidentka odborů Fran Drescherová, která dohodu považuje za „historickou“.

Kdo je největší? Netflix a Disney se neshodnou

Film

Tuto flexibilitu herci požadovali už desítky let, ale povedlo se to až nyní.

Zlepší se také situace herců, kteří čekají na další řadu seriálu a nevědí, zda se bude natáčet. Mnozí z nich si stěžovali, že Netflix je nechával dlouho v nejistotě, práci neměli, ale nemohli začít nic jiného. Nově by se měla situace rozhodnout 18 měsíců od začátku natáčení předešlé sezóny.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám