Hlavní obsah

Nejprodávanější singl všech dob? Eltonova Candle in the Wind

Novinky, Stanislav Dvořák

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Skladatel a zpěvák Elton John si může přičíst další úspěch. Britové spočítali, že jeho singl Candle in the Wind, kterým vzdal hold zesnulé princezně Dianě, je nejprodávanějším singlem na ostrovech vůbec. A to už se těžko změní, protože fyzické singly dnes nekupuje prakticky nikdo a sčítat digitální a fyzické je poněkud pochybné.

Foto: Profimedia.cz

Sir Elton John a jeho přítel David Furnish

Článek

Původní verze písně Candle in the Wind pochází z roku 1973. V devadesátých letech vyšla píseň v reedici a prodalo se asi 4,9 miliónu kusů. Na druhém místě skončila píseň Do They Know It's Christmas? (Band Aid).

Eltonův singl obsahoval písničky Something About The Way You Look Tonight a Candle in the Wind 97. Vyšel po smrti princezny Diany v srpnu 1997. V současnosti je ale Elton John neméně úspěšný, jeho poslední album The Union, jež natočil se starým kamarádem Leonem Russellem, mělo skvělé recenze. Letos pak natočil s producentem T Bone Burnettem další. Vrátil se k jednoduché sestavě piáno-basa-bicí a tvrdí, že tak vznikla "nejvíce vzrušující deska za velmi dlouhou dobu". Své album nazvané The Diving Board točil v Americe a vyjde na jaře 2013.

Z dalších singlů z devadesátých let se mezi nejprodávanější dostala třeba také diskotéková Barbie Girl (Aqua) a balada Everything I Do I Do It For You od Bryana Adamse. The Beatles měli celkem šest singlů, které překonaly miliónovou prodejní hranici a nejúspěšnější ze všech byla píseň She Loves You, která je celkově až osmá.

Nejprodávanější singly ve Velké Británii:

  • 1. Something About the Way You Look Tonight/ Candle in the Wind 97 - Elton John (1997) - 4,9 miliónu
  • 2. Do They Know It's Christmas? - Band Aid (1984) - 3,69 miliónu
  • 3. Bohemian Rhapsody - Queen (1975) - 2,36 miliónu
  • 4. Mull of Kintyre/ Girls' School - Wings (1977) - 2 milióny
  • 5. You're The One That I Want - John Travolta & Olivia Newton-John (1978) - 2 milióny

Poprvé se podařilo prodat více než milión kusů singlu na britském trhu v roce 1955. Tehdy uspěl notoricky známý hit Billa Haleyho & His Comets We're Gonna Rock Around the Clock.

Reklama

Výběr článků

Načítám