Hlavní obsah

Krtek a jeho tvůrce slaví s večerníčky

Právo, Věra Míšková

Výstava v Letohrádku Portheimka v Praze přeje ke kulatým narozeninám snad nejpopulárnější postavičce z televizních Večerníčků - Krtkovi a jeho "otci" Zdeňku Milerovi. Letos uplynulo právě padesát let od chvíle, kdy ho poprvé nakreslil.

Článek

"Původně to měl být film o tom, jak se vyrábí plátěná košilka," vzpomíná pětaosmdesátiletý Zdeněk Miler. "Dostal jsem námět, ale vůbec se mi nelíbil, byly v něm samé stroje. Chtěl jsem vymyslet příběh s figurkou, ale měl jsem pocit, že všechny hezké už ,vybral‘ Walt Disney. Dlouho jsem nemohl na nic přijít, až jednou na procházce v lese, už se stmívalo, jsem zakopl o krtinec a napadlo mě to pravé - krtek. Jenže když jsem se na něj doma podíval do encyklopedie, zjistil jsem, že není ani trochu hezký. Přesto jsem začal kreslit, a kreslil jsem tak dlouho, až jsem se s ním skamarádil," usmívá se tvůrce nejslavnější české postavičky.

Po prvním filmu Jak krtek ke kalhotkám přišel ožila ještě v mnohadílném seriálu a obletěla svět. Na výstavě, která potrvá až do 28. ledna, slaví s Krtkem i nejoblíbenější večerníčkové postavičky jako Křemílek a Vochomůrka, Rákosníček, Mach a Šebestová, Maková panenka a mnohé další. Nápaditě koncipovaná výstava, kterou pořádá Země pohádek společně s Českou televizí, nabízí dětem i dospělým pohled do zákulisí vzniku populárních animovaných filmů.

Jsou tu zvětšeniny ilustrací, zákoutí s kulisami a loutkami například Ferdy Mravence či Prince Bajaji, Krtkův strom, Krtinec i mapa s vyznačením všech míst na světě, kde už Krtek byl. Děti si mohou zajít na známé Hřiště 7, posedět u projekcí ve Večerníčkově domácím kině, připraveny jsou komponované programy. Výstava je otevřena vždy od úterý do neděle od 10 do 18 hodin, zavřeno je pouze 24. a 31. prosince. 

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám