Hlavní obsah

Karel Komárek o podpoře kultury s americkým expertem Michaelem Kaiserem

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Praha

Jak vést úspěšné kulturní projekty v jednadvacátém století? Odpověď na tuto a další otázky nabízejí v rámci prvního ročníku mezinárodní konference Cultural Leadership Summit odborníci ze světa kultury i businessu v čele s americkým expertem Michaelem Kaiserem. Ten se v Praze sešel s jedním z nejúspěšnějších českých podnikatelů Karlem Komárkem. Diskutovali spolu i o tom, jak podpořit správné financování kultury v Česku.

Foto: Archiv Novinky.cz

Karel Komárek (vpravo) s Michaelem Kaiserem

Článek

Komárek, který je sám významným českým mecenášem, se zajímal o to, kam globálně směřuje kulturní obec. Podle Kaisera například hrozí, že v budoucnu zaniknou lokální symfonické orchestry či divadla.

"Všechno se přesouvá na internet, kde si ale vzájemně nekonkurují už jen kulturní instituce z jednoho města, nýbrž z celého světa," řekl a dodal, že největší instituce přežijí, ale že se výrazně zvýší vstupné. To povede podle něj k tomu, že mnozí začnou kulturu sledovat on-line. A to, co uvidí, bude čím dál víc tvarované vkusem mecenášů, na nichž se kulturní organizace stanou závislými.

Podle Komárka se však významně mění význam slova mecenáš, kdy kromě velkých přispěvovatelů se zvyšuje podíl drobných dárců, jejichž počet často může nahradit například velkorysé příspěvky od korporací.

„Přesto si stále silněji uvědomuji odpovědnost svých firem za to, aby vracely české veřejnosti část svého úspěchu. Proto významně podporujeme přes Sazku český sport, proto se dlouhodobě moje Nadace Proměny angažuje v oblasti životního prostředí a veřejného prostoru a proto jsem také podpořil Cultural Leadership Summit,“ uvedl Komárek.

Stejně tak se vyvíjí další „Komárkovo dítě“ hudební festival Dvořákova Praha. Jeho devátý ročník startuje v pondělí a i tento projekt stále získává další mecenáše z řad firem i jednotlivců: Nyní je festival Dvořákova Praha z více než poloviny financován čistě z privátních zdrojů, které doplňují granty ze strany ministerstva kultury a města. Například toto je dle kulturních expertů perspektivní model, který bude v budoucnu fungovat.

O konferenci Cultural Leadership Summit byl hned první den velký zájem a Sukova síň v pražském Rudolfinu byla i během víkendu zcela zaplněna posluchači z třiadvaceti zemí světa. Úvodní slovo přednesl Michael Kaiser. Je předsedou DeVos Institute a vedle úspěšného vedení amerického Kennedyho centra stál za ekonomickou i uměleckou revitalizací řady prestižních institucí (Royal Opera House v Londýně, American Ballet Theatre, Alvin Ailey American Dance Theater nebo Kansas City Ballet).

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám