Hlavní obsah

Jaz Coleman vystoupí v Praze s Killing Joke

Novinky, Alex Švamberk
PRAHA

Zpěvák a dirigent Jaz Coleman, který je známý z filmu Rok ďábla, vystoupí 20. září s temnou postpunkovou skupinou Killling Joke v pražské Akropoli. Ta totiž v létě po několikaleté pauze vydala nové album Tuzemskému publiku se představí v úplně odlišné poloze, než jakou zná z alba Čechomoru Proměny, pro které zaranžovat smyčce.

Foto: Tomáš Vítámvás

Finále Extraligy Chemoplast

Článek

Nebojíte se, že publikum odlišným přístupem zaskočíte?

Proměny i Rok ďábla mají hodně společného s Killing Joke. Funguje tam stejné kouzlo. Když jsem se seznámil s bubeníkem budoucích Killing Joke, tak jsme se divili, jak je to možné, že se potkali zrovna dva muzikanti, kteří oba znají klasickou hudbu stejně dobře jako rock, mají podobné názory na architekturu i na vztah modernismu a romantismu, přitom je láká stejný revoluční styl hudby. Jen jsme uvažovali, kde najít další dva takové lidi. Podařilo se nám to za týden a půl. A stejné to bylo s Petrem Zelenkou nebo Karlem Holasem.

Proč jste se v půlce léta vrátil na scénu s Killing Joke?

Bez ohledu na to, jak moc miluji smyčce, hrozně mi chybělo se zase postavit na pódium a zpívat.

K tomu ovšem nebylo potřeba natáčet nové album. Proč jste se rozhodl s ním přijít?

To je velká otázka, která vyžaduje dlouhou odpověď. Je v tom snaha obhájit to, čeho jsme už dosáhli. Písně, s nimiž jsme přišli na konci sedmdesátých let, inspirovaly celou generaci hudebníků. Mnoho kapel, snad skoro všechny, ke mně přicházely, říkaly, že je Killing Joke je ovlivnily. Ale zjistěte si to sám, nechci se chlubit.

Také se cítím poctěn tím, že jsem udržel tuto skupinu pohromadě více než pětadvacet let. To je jako manželství. Přitom kluci v kapele jsou velmi komplikovaní lidé, velcí individualisté a je skoro nemožné zajistit, aby byli všichni šťastní. Ale my to dokázali. Vídal jsem se nimi, i když kapela nebyla činná. Scházeli jsme se, pili a bavili se o všem možném. Když jsem šli na večeři, tak hudba byla tím posledním tématem. Kapela přitom takovou dobu existuje v tomto podivném světě, nad nímž se zvětšuje ozónová díra, ve kterém se kácí  tropické pralesy a kde se do řek  vypouští rtuť - prostě se ničí celá planeta. A když se podíváte na lidi, napadá vás, jestli svět bude dál žít. Odpověď je, že rozhodně ano, my můžeme situaci na planetě změnit.

Jak jste spokojen s novou nahrávkou?

Album je nadřazené všem deskám, které jsem udělal dřív. Ať si pustím kteroukoli píseň z něj, tak se mi líbí. To se mi na raných deskách, byť je mám taky rád, povedlo jen do určité míry.

Jak se vám to povedlo?

Nahrávat má cenu jedině, když jste skutečně připraven, když jsou všechny písně hotové.

Jak to, že s vámi na desce bubnuje Dave Grohl z Nirvany, nynější šéf Foo Fighters?

Byl mezi námi dlouho problém, (píseň Nirvany Come As You Are je nápadně podobná skladbě Killing Joke Eightees, kteří za to požadovali odškodnění), ale dokázali jsme změnit žebříček hodnot, i když šlo o velké peníze. Na co ty hloupé boje, cena přátelství se nedá vyčíslit. A protože se Grohlovi, který se přiznal, že vždy miloval naši hudbu, líbili i naše nové věci, tak jsme vše vyřešili tím, že s námi na naší nové desce hrál na bicí.

Co vás čeká po turné s Killing Joke?

Šedesát koncertů s orchestrem v USA, kde je na to trh.

Anketa

Jaké podobě tvorby Jaze Colemena dáváte přenost?
Agresivnímu postpunku, jaký přinášejí Killing Joke
26 %
Kultivované směsi folklóru a orchestrálních aranžmá, jakou připravil pro Čechomor
36 %
Mám rád obě polohy
20 %
Ani jedné, Coleman mě nezajímá
18 %
Celkem hlasovalo 50 čtenářů.

Reklama

Související články

Killing Joke: ďábelská tvář Jaze Colemana

Jméno skladatele a aranžéra Jaze Colemana je u nás dobře známé, produkoval zdařilé album Čechomoru Proměny a po boku skupiny se objevil i ve filmu Rok ďábla....

Výběr článků

Načítám