Hlavní obsah

Franky Perez: Jsem teď oddaný Apocalyptice

Právo, Šárka Hellerová

Pro letošní album Shadowmaker se finští rockoví violoncellisté z kapely Apocalyptica spojili s americkým zpěvákem Frankym Perezem. V sobotu 10. října toto spojení uvidí návštěvníci pražského Fóra Karlín. Perez poskytl Právu rozhovor.

Foto: archiv Apocalyptica

Americký zpěvák Franky Perez

Článek

Poslouchal jste Apocalyptiku v době, kdy prezentovala hudbu pouze na cella?

Znám ji od roku 2005. Hrál jsem tehdy na kytaru v kapele Scars on Broadway na festivalu v Německu, a protože jsem předtím o lidech, kteří hrají metal na violoncello, slyšel, šel jsem se na ně podívat. Nadchli mě, stal jsem se jejich fanouškem. Že jsem s nimi natočil desku a jedu na turné, je pro mě jako sen.

Kdy jste zjistil, že hledají zpěváka?

Všechno proběhlo velmi rychle. Dozvěděl jsem se o tom asi před rokem. Jeden společný známý mi řekl, že se po někom ohlížejí, a poslal mi instrumentální verzi skladby I Don’t Care. Nazpíval jsem k ní vokály, poslal ji zpět a oni mi poslali ještě Hole in My Soul, která je na novém albu Shadowmaker. No a už asi za týden jsem s nimi koncertoval. Byla to bleskovka. Asi tři týdny poté, co jsem je poprvé potkal, jsme spolu hráli před Metallikou.

Počítáte se spoluprací do budoucna?

Jak říká Eicca Toppinen, nyní do toho dáváme všechno, ale žijeme den ode dne. Baví nás být spolu, jsme nadšeni z alba, které jsme společně nahráli, ale Apocalyptica byla už dlouho přede mnou a bude pokračovat bez ohledu na to, jestli v tom pojedu s ní. A já to mám stejně. Zpíval jsem a hrál na kytaru před ní a budu i v budoucnu. Budeme spolu ale minimálně další rok a půl, tak dlouho bude trvat turné k novému albu.

Jaké to bylo, ocitnout se v kolektivu, který už tak dlouho pracuje?

Bylo to poměrně jednoduché. Připravovali jsme se na nahrávání desky s naším producentem Nickem Raskulineczem v Nashvillu. Abychom se soustředili, odstěhovali jsme se do lesů a to nám umožnilo sblížit se a stát se kapelou. A i když jsme měli jasný cíl a hodně jsme se na něj soustředili, byla při tom legrace.

Jak vás přijali fanoušci kapely?

Na začátku to nebyla žádná sláva. Publikum bylo rozdělené, vítala mě jen část. Rozumím tomu, že to pro věrné fanoušky bylo těžké. Milují Apocalyptiku jen jako skupinu cellistů, takže tam byl určitý odpor. Ale mám pocit, že se to krok za krokem zlepšuje. Začínají chápat, že jim kapelu neukradnu, že k ní jen něco přidávám. Navíc na koncertech nejsem s kapelou zdaleka celou dobu, pořád jsou tam party, kdy jsou kluci se svými nástroji sami.

Apocalyptica dříve nahrála několik písní s různými zpěváky. Líbily se vám nějaké?

Mám rád I’m Not Jesus s Coreym Taylorem. Zajímavé je, že Corey je můj dobrý kamarád a já teď každý večer zpívám jeho písničku. Pak se mi líbí I Don’t Care s Adamem Gauntierem. Tu milují i fanoušci, takže mě také velmi baví ji zpívat.

Jste zpěvák na volné noze, nebo člen Apocalyptiky?

Jsem teď oddaný Apocalyptice, ale ve volném čase se snažím toho dělat co nejvíc. Nedávno jsem třeba zpíval se Slashem na jedné charitativní akci.

Reklama

Výběr článků

Načítám