Hlavní obsah

Zátopek půjde do kin 12. srpna. Představuje první plakát

Novinky, Stanislav Dvořák

Drama Zátopek režiséra Davida Ondříčka bude mít kinopremiéru 12. srpna 2021. Nyní zveřejňuje první plakát.

Foto: Falcon

Plakát filmu Zátopek

Článek

Film o slavném běžci Emilu Zátopkovi je těsně před dokončením. Zátopka hraje Václav Neužil a jeho ženu Danu Martha Issová. Autory plakátu jsou Aleš Najbrt, Jakub Spurný a Zdeněk Trinkewitz, autorkou plakátového fota Julie Vrabelová.

„Naše spolupráce s Davidem Ondříčkem a Kryštofem Muchou začala už před natáčením, kdy jsem s Jakubem Spurným pracoval na logu filmu. Vytvořili jsme několik variant a nakonec dospěli k dynamické variantě písma s linkou evokující běžecký ovál,“ upřesnil Aleš Najbrt, který realizoval plakáty k Ondříčkovým filmům Šeptej, Samotáři nebo Jedna ruka netleská.

Foto: Falcon

Plakát filmu Zátopek

Plakát zobrazuje jednu ze zásadních scén Zátopkova sportovního života.

„Jedná se o poslední zatáčku před cílovou rovinkou z finálového běhu na 5000 metrů v roce 1952 na olympiádě v Helsinkách. Tento závod je často nazýván závodem století. Byl to dramatický boj, kde se rozhodovalo mezi trojicí nejlepších vytrvalců té doby Herbertem Schadem, Alainem Mimounem a Emilem Zátopkem,“ vysvětlil režisér David Ondříček.

„Tento závod jsme točili dva dny. Běžecky i filmařsky to byly nejnáročnější dva dny celého natáčení. Kromě Václava Neužila běží v závodě špičkoví profesionální běžci. V roli Alaina Mimouna se objeví alžírský maratonský běžec Saji Abdelkabir. S trenérem Janem Pernicou jsme tento závod choreograficky trénovali několik měsíců na Strahově. Běžci studovali i specifický styl běhu jednotlivých závodníků. Byla to nádherná práce,“ dodal.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám