Hlavní obsah

Vyprahlá krajina. Nenávist a láska. Sucho Bohdana Slámy míří do kin

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Uznávaný režisér, šéf Katedry režie na FAMU Bohdan Sláma, vyšle po letech do kin svůj další film. Jmenuje se Sucho. Odehrává se ve vyprahlé jihomoravské přírodní scenérii, v krajině, která trpí výkyvy počasí. Zachycuje dva extrémní přístupy k životu a spletité mezigenerační vztahy. Tvůrci snímku ve čtvrtek zveřejnili trailer.

Trailer k filmu SuchoVideo: Bontonfilm

 
Článek

Role dominantních otců: Martin Pechlát a Marek Daniel, do jejichž sousedských sporů vstoupí láska dětí. Ztvárňují je Tomas Sean Pšenička a Dorota Šlajerová.

Musejí čelit – někdy společně, jindy každý zvlášť – dvěma odlišným pohledům na svět. V tom prvním jde o maximální vytěžení přírody pro zisk v podobě monokulturních lánů, v tom druhém až fanatické usilování o „přirozenost“ na svérázném ostrůvku, kde pro pokroky civilizace není místo.

Foto: Bontonfilm

Tomas Sean Pšenička a Marek Daniel ve filmu Sucho

„V Suchu se protnou tři generace, ta nejstarší reprezentuje bezohlednost, ta nejmladší dává naději ve zvládnutí mezilidských vztahů vně i uvnitř rodin, ale i ve spojení s krajinou, v níž žijeme. Příběh sváru dvou klanů se dotýká i citlivých momentů, jako je přijetí nemoci blízkého člověka nebo lásky v napjatých vztazích odlišně žijících sousedských rodin,“ říká režisér Bohdan Sláma.

Dodává, že v podstatě jde o rodinný snímek, v němž nechybějí ani city, ani humor.

Hlavní ženskou roli (manželky Josefa a matky tří dětí) ztvárnila Magdaléna Borová, která se svou laskavou mateřskou silou snaží i v mezní situaci udržet veškeré vztahy v rovnováze. Ve filmu dále hrají Gabriela Míčová, Judit Pecháček, Marie Ludvíková, Luboš Veselý nebo Marek Taclík. Za kamerou stál Slámův letitý kolega Diviš Marek.

Česko-německo-slovenský film bude mít premiéru 15. února.

RECENZE: Ambiciózní kronika pohraničí režiséra Bohdana Slámy

Film

RECENZE: Švehlík, Kolářová a taláry. Soudce A. K. ční vysoko nad českými seriály

Kultura

Může se vám hodit na Firmy.cz: Kina

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám