Hlavní obsah

Trojan a Melíšková v Podezření. Mezi podezřelým a odsouzeným často nevidíme rozdíl

Nová minisérie scenáristy Štěpána Hulíka a režiséra Michala Blaška inspirovaná několika skutečnými případy ukazuje, jak málo lidé rozlišují drby a prokázaná fakta. Dramatická minisérie ČT bude mít premiéru v srpnu na 55. ročníku MFF Karlovy Vary, v televizi poběží až příští rok.

Foto: Česká televize

Klára Melíšková

Článek

Hlavní postavu zdravotní sestry hraje Klára Melíšková, vedle ní se objeví také Ivan Trojan, Miroslav Hanuš, Petr Lněnička a Denisa Barešová.

Obvinění zdravotní sestry z maloměstské nemocnice divákům asi připomene konkrétní kauzu z českých médií, ale scénář Podezření není rekonstrukcí tohoto příběhu, spíše spojuje mnoho podobných kauz.

Sestra Hana není usměvavá a příjemná, s lidmi jedná tvrdě. Tak také vychovává svou dceru. Když dojde k podezřelému úmrtí pacientky, život matky i dcery se rázem obrátí vzhůru nohama. Veřejnost, média, policie i někteří kolegové mají o vině jasno.

Foto: Česká televize

Ivan Trojan v Podezření.

„Zajímala mě situace člověka čelícího obžalobě, která se stane věcí veřejnou. Je to totiž situace, do které se může dostat každý z nás. Ať už nepozorností za volantem, či při rutinní činnosti v zaměstnání. Anebo také proto, že se to někomu hodí. V Podezření jsem se rozhodl vycházet z případů zdravotníků obviněných z vražd jejich pacientů. Tyto kauzy se ocitají v hledáčku domácích i světových médií s železnou pravidelností a mají mnoho společného. Především, jak je proměňuje přístup médií, znalců zpracovávajících odborné posudky i výpovědi očitých svědků,“ říká scenárista Hulík.

„A právě prozkoumávání hranice mezi pravdou a lží a také manipulací s realitou a fakty mě na těchto příbězích zajímaly, spatřoval jsem v tom velmi aktuální téma. Zároveň se nás tyto kauzy dotýkají na osobní úrovni, byť nejsme jejich přímými aktéry. S nemocničním prostředím máme totiž všichni v nějaké podobě zkušenost. Je to prostředí, kde se cítíme zranitelnější než jinde, protože právě tady dochází k ohrožení našich základních jistot. Nerekonstruoval jsem žádný konkrétní případ, mým cílem bylo napsat obecný příběh, který poukáže na jisté společenské jevy a položí nutné otázky,“ dodává.

Reklama

Výběr článků

Načítám