Hlavní obsah

RECENZE: Síla psa. Trochu zdlouhavé, ale silné drama

Vítězem letošních cen Asociace zahraničních novinářů v Hollywoodu, Zlatých globů v kategorii drama, se stal nový film novozélandské scenáristky a režisérky Jane Campionové Síla psa. Vznikl ve streamovací společnosti Netflix. Zároveň získal i cenu za nejlepší režii a za nejlepší mužský výkon Kodiho Smita-McPheea ve vedlejší roli.

Trailer k filmu Síla psaVideo: Netflix

 
Článek

V Česku je toto westernové drama na Netflixu k vidění i s českým dabingem. Děj se odehrává v roce 1925 v americké divočině na velké farmě bratrů Phila a George Burbankových v podání Benedicta Cumberbatche a Jesseho Plemonse. Hospodaří společně a úspěšně už více než dvacet let, přesto by mohli být jen těžko odlišnější.

Phil je kovboj starého, v podstatě již dosti přežitého ražení počínaje drsným a striktním chováním a konče absencí hygieny s výjimkou občasného koupání v řece.

Je věčně podmračený, špinavý, s ostruhami na botách i v duši. S až zvířecím výrazem provádí kastrace dobytka, ale umí se i zahledět do nekonečné kopcovité krajiny, kde podle vlastních slov vidí víc než druzí. Možná odváté časy Divokého západu, které evokuje i banjo v jeho rukou.

Naopak George je zavalitější, tichý, samotářský a nesmělý muž. Hezky a moderně se obléká i chová, se samozřejmostí používá automobil. Drama se rozvine, když se George ožení. Jeho novomanželka, jemná a z Philova nevlídného pohledu rozmazlená Rose (Kirsten Dunstová), přichází na farmu z hospody, v níž vedle práce občas hrála i na klavír.

Když jí George hudební nástroj koupí a nechá přivézt na farmu, nelze nevzpomenout na režisérčin nejslavnější oscarový film Piano, s nímž vyhrála v roce 1993 Zlatou palmu v Cannes a který z ní udělal režisérku světového formátu.

Rose má dospívajícího syna Petera (Kodi Smit-McPhee), poněkud přecitlivělého chlapce, který je Philovi zpočátku jen pro smích a neomalené ponižování. Ale postupně se právě mezi nimi začíná rozvíjet nečekaně silné pouto. Phil se stává Peterovým mentorem, chce mu předat odcházející tradice i dovednosti. Díky tomu vycházejí u obou na povrch i vlastnosti, které byly dosud skryty pod ochrannou slupkou.

Jane Campionová přichází s celovečerním filmem po dvanáctileté pauze, kdy se věnovala úspěšnému seriálu Na jezeře. Její filmové vyprávění je však stejně okouzlující jako v začátcích. K vyjádření emocí nepotřebuje mnoho slov ani akcí, drama se odvíjí uvnitř postav, a protože pracuje nesmírně výmluvě s detaily i celky a velký důraz klade na herecký projev, vše je naprosto zřejmé, jen zahalené do tajemného oparu.

Cumberbatch pod jejím vedením skvěle ztělesňuje docela jinou postavu, než je u jeho rolí obvyklé, divokého, drsného chlapa, jemuž zároveň nelze upřít jisté kouzlo. Podobně jako na Zlatých glóbech by i na Oscarech měl alespoň na nominaci dosáhnout.

Pětadvacetiletý Australan Kodi Smit-McPhee hraje už od deseti let. Viděli jsme ho například ve filmech X-Men: Apokalypsa nebo Deadpol 2. Zlatý glóbus za výkon v Síle psa dostal zcela oprávněně, dospívajícího mladíčka hraje s plnou přesvědčivostí. Méně prostoru dostal Jesse Plemons v postavě George, která ve druhé polovině filmu ustupuje do pozadí. I on je ale působivý.

Campionová vypráví příběh velmi zvolna, soustředí se na jednotlivé záběry, u nichž často setrvá dost dlouho, aby divák mohl vše zažít. To s sebou ovšem přineslo zdlouhavost, které se nedokázala (nebo nechtěla) ubránit. Sledujeme tedy sice silné vnitřní drama postav, ale vychutnají si ho spíše milovníci artových filmů než většinoví diváci.

Síla psa
VB/Kanada/Austrálie/ Nový Zéland 2021, 125 min. Režie: Jane Campionová, hrají: Benedict Cumberbatch, Jesse Plemons, Kodi SmitMcPhee a další

Hodnocení 75 %

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám