Hlavní obsah

RECENZE: 3Bobule? Spíše než výběr z hroznů jen pozdní sběr

Právo, Věra Míšková

Potřetí vyslal vinař a producent Tomáš Vican Klárku, Honzu a Jirku na jižní Moravu, aby se ještě jednou sešli u Bobulí. Řečeno vinařskou terminologií jde však spíše než o výběr z hroznů jen o pozdní sběr toho, co bylo rozehráno ve filmech minulých.

Trailer k filmu 3BobuleVideo: Bioscop

 
Článek

Scénář k sérii, která má pro každé pokračování v hlavních profesích jiný tým, tentokrát napsali Matěj Podzimek (Metanol a Dukla 61) a debutující Tomáš Vávra. Režie se ujal Martin Kopp, který předtím natočil Bajkery.

Příběh 3Bobulí je jednoduchý tak, jak se po prvním a druhém pokračování dalo očekávat. Tím hlavním ve filmu jsou prosluněné vinice v krásné krajině jižní Moravy, oslava vína a vinařství. Na nic jiného si film nehraje, nic jiného nepředstírá.

Nechybí hlas starého dobrého vinaře a Klárčina táty, jenž připomíná dceři všechna ponaučení, která jí kdysi do života dával. Připomeňme si, že ho hrál Václav Postránecký, jehož památce je film věnován. A nechybějí ani názorné ukázky vinařské profese s příslušnými výklady týkajícími se tentokrát především vinobraní.

To právě čeká Klárku (Tereza Ramba) a Honzu (Kryštof Hádek), kteří mají i po desetiletých zkušenostech starostí nad hlavu. Vinařství se navzdory festivalovým cenám nedaří tak skvěle, jak si představovali, oběma chybí obchodní talent. Ke dvěma již dorůstajícím dětem čekají přírůstek, a aby toho nebylo málo, momentálně žijí „pohromadě, ale nikoli spolu“.

A do toho jim znovu vtrhne do života dávný kamarád a svůdce žen Jirka (Lukáš Langmajer), který se hrne jako pomocník na vinobraní (ale my víme, že jeho záměr je jiný), a ještě přitáhne ze Slovenska údajného znalce, aby Klárce a Honzovi pomohl rozjet obchod s vínem i za hranice (a my víme, že to je podvodník). Ostatně všechny postavy a všechny zápletky jsou rozehrány tak, aby diváci nebyli na pochybách, jak se budou vyvíjet a jak to dopadne.

To by v tomto případě nebyla velká chyba, 3Bobule mají být lehká letní vinařská komedie, nikoli detektivka, byť mají i zápletku v podobě hledání zloděje hroznů. A ne vztahové drama, byť běží o zachování manželství se třemi dětmi a únos dítěte dalšího.

To, že je manželství rozklíženo a slovenský krasavec Klárku svádí, což se děje v době jejího pokročilého těhotenství, lze připsat na vrub tomu, že do natáčecího plánu patrně nečekaně vstoupilo hereččino těhotenství skutečné a scénář se tomu moc nepřizpůsobil.

Žánrový propletenec

Větší problém ale je, že to není ani moc komedie, takže dochází ke zmatení zmíněných žánrů. Humorné scénky a občas i dialogy se sice najdou, ale často vyznívají spíše trapně, jen sem tam zajiskří příslib vtipnosti, ale vzápětí se rozplyne.

Herecky je film značně nevyrovnaný. Vedle suverénního Kryštofa Hádka, který prostě špatně hrát neumí a v každé roli působí přirozeně, se filmem spíše jen potácí Lukáš Langmajer, který bohužel neumí hrát skoro vůbec a jen se nejapně směje. Tereza Ramba si zřejmě (a vcelku pochopitelně) nebyla tentokrát tak jistá, jak jsme u ní běžně zvyklí, a Miroslav Táborský odvedl šarži, známou už z předchozích filmů série.

Martin Kopp není ani pořádně vystudovaný ani dost zkušený režisér, což je pro komedii mírně řečeno nevýhoda. Neumí humor a ostatně ani napětí při hledání zloděje načasovat ani pointovat, je slabý při vedení herců, což je patrné na dětech, které nepůsobí dost přirozeně, a neporadil si s výjimkou těch, kteří vedení nepotřebují, ani s ostatními herci. Všechno to pak vede k tomu, že film je pocitově mnohem delší než reálných 101 minut.

Navzdory všem výhradám ale 3Bobule v zásadě naplnily, co si předsevzaly, a vzhledem k úspěchu těch předchozích je naděje, že diváci už konečně do kin přijdou.

3Bobule
Česko 2020, 101 min. Režie: Martin Kopp, hrají: Kryštof Hádek, Tereza Ramba, Lukáš Langmajer a další

Hodnocení: 50 %

Může se vám hodit na Firmy.cz:

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám