Hlavní obsah

Za vraždu expřítelkyně a pokus o vraždu jejího přítele dostal muž 15 let vězení

Novinky, bad

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Praha

Devětačtyřicetiletý Polák Jaroslaw Zaremba si za vraždu své bývalé družky a pokus o vraždu jejího nového přítele odsedí ve vězení 15 let vězení. Rozhodl o tom v úterý Krajský soud v Praze. Zaremba podle nepravomocného rozsudku vraždil loni poblíž Mladé Boleslavi. Sám svou vinu popřel, tvrdil, že si kvůli nadměrnému pití na nic nepamatuje a proti rozsudku se okamžitě odvolal.

Foto: Jan Handrejch, Právo

Policejní eskorta přivádí Jaroslawa Zarembu

Článek

Soud měl Polákovu vinu za prokázanou. „Domníváme se, že ten trest takto vyměřený postačí,“ uvedla v rámci velmi stručného odůvodnění předsedkyně senátu Alexandra Chrdleová. Soud zároveň Poláka vyhostil na dobu neurčitou.

Zaremba podle verdiktu před necelým rokem na ubytovně v Dobrovici poblíž Mladé Boleslavi několikrát udeřil svou bývalou přítelkyni a matku jeho dcery do obličeje a pak ji bodl téměř šestnácticentimetrovou loveckou dýkou do hrudníku. Žena vykrvácela během několika minut.

O pár hodin později napadl na místním nádraží nožem i jejího tehdejšího přítele. Pak nastoupil na vlak a odjel do Plzně, kde pracoval a byl zadržen policií.

Polák měl u Prahy zavraždit expřítelkyni. Prý si nic nepamatuje

Krimi

Polák svou vinu odmítl a prohlásil, že si prý vůbec nic nepamatuje, protože tehdy „strašně pil“. V podobném duchu se vyjádřil i při závěrečné řeči. „Pořád tvrdím, že si na nic nevzpomínám. Pořád chci zjistit, k čemu tam došlo,“ uvedl přes videokonferenci Zaremba. Zároveň zpochybnil svědeckou výpověď poškozeného, a dokonce i to, zda tělo, které bylo podrobeno soudní pitvě, patří jeho bývalé přítelkyni, protože sám nebyl pitvě přítomen.

Zarembův obhájce k tomu podotkl, že podle jeho názoru nebylo vůbec prokázáno, že by se žalovaných skutků dopustil Zaremba, a navrhl jej obžaloby zprostit.

Státní zástupce oproti tomu měl Polákovu vinu za prokázanou. Nejen tím, že se Zaremba v inkriminované době nacházel na místě činu a mohl jej tedy spáchat, ale i výpověďmi svědků, krevními stopami zavražděné nalezené v pouzdře Zarembovy dýky. V jeho pokoji na plzeňské ubytovně se navíc našel telefon jeho bývalé přítelkyně. „Což podle mého názoru dokazuje, že násilného činu vůči ní se dopustil obžalovaný,“ řekl v závěrečné řeči žalobce a navrhl pro Zarembu šestnáctiletý trest ve věznici se zvýšenou ostrahou.

Hlasy v hlavě

Zaremba přicestoval se svou tehdejší družkou do České republiky v roce 2018 a oba začali pracovat v Plzni. Po šichtě Zaremba podle svých slov pil „prakticky celý den do noci“. Své pití vysvětloval tak, že od roku 2017 prý při zvýšené spotřebě alkoholu slyší „nějaké hlasy“. Kvůli nim nemohl spát a musel se tak moc opít, aby vůbec usnul. „Pořád jsem s těma osobama v hlavě mluvil a slyšel je,“ řekl Zaremba.

V pátek před osudným dnem se opil a usnul. Pak se probudil, znovu pil a odjel prý do Prahy. Den po údajné vraždě přítelkyně se prý probudil na nádraží a pil dál. Nastoupil pak do vlaku a odjel zpátky do Plzně.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám