Hlavní obsah

Za hackerským útokem na stavební gigant Streicher stojí podle policie její bývalý ajťák

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Plzeňští policisté obvinili 37letého muže, který údajně stojí za hackerským útokem na českou pobočku nadnárodní stavební a strojírenské společnosti Streicher z letošního března. Podle zjištění Novinek jde o bývalého zaměstnance IT oddělení, který měl po odchodu z firmy vyřadit z provozu její počítačový systém a tím ji na tři dny naprosto paralyzovat.

Foto: Streicher
Článek

„K probíhajícímu trestnímu řízení nebudeme poskytovat žádné informace,“ reagoval na dotaz Novinek právní zástupce společnosti Streicher Robert Kaše. Policie zatím oficiálně o případu neinformovala.

Podle dobře informovaného zdroje obviněný muž využil heslo, které si po ukončení zaměstnaneckého poměru neoprávněně ponechal. „Vyřadil z provozu podnikový software, který se používá jak k výrobní činnosti, tak ke zpracování účetnictví, umožňuje přístup do technické dokumentace a databází dodavatelů či zákazníků,“ uvedl zdroj.

Vyšetřovatelé uzavřeli, že obviněný muž po nabourání do počítačového systému některá data vymazal s úmyslem společnost ochromit a tím ji poškodit. Policistům tvrdil, že nic neprovedl a že má být obětním beránkem. Dál odmítl vypovídat.

Škodu způsobenou výpadkem sítě Streicher vyčíslil na téměř 7 milionů. Jen náklady na obnovení počítačového systému, se kterým pomáhaly externí firmy, se pohybovaly v řádech statisíců.

Společnost Streicher, spol. s r. o., je součástí skupiny Streicher Gruppe a její mateřská firma sídlí v Německu. Její roční tržby se blíží miliardě korun.

Účet za hackerský útok na ŘSD: 30 milionů korun

Bezpečnost

Reklama

Související témata:
Stavební firma

Výběr článků

Načítám