Hlavní obsah

Studenti před soudem tvrdí, že učitel chtěl za známky vodku

Novinky, Pavel Peňás

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

CHEB

Před chebským soudem se od úterý zodpovídá z přijímání a požadování úplatků čtyřiapadesátiletý učitel elektroniky a výpočetní techniky chebského Středního odborného učiliště řemesel Zdeněk Rebicr. Podle bývalých studentů učiliště požadoval od žáků alkohol výměnou za jejich prospěch. Sám Rebicr to ale striktně odmítá.

Foto: Dana Ehlová

Lapidarium v Dobrušce s obrazy Marcely Řezníkové

Článek

"Alkohol nepiju. posledních osm let mě nikdo ani nemohl vidět v hospodě," argumentoval u soudu. "Asi jsem nejpřísnější učitel na škole. A vyžaduji, aby, když chce někdo k maturitě, chodil do školy," řekl. Jak ale uvedl státní zástupce Pavel Dvořák, v letech 1999 až 2002 učitel dostal od studentů alkohol, peníze a další dary v hodnotě až dvacet tisíc korun.

Studenti také před soudem jednomyslně tvrdili, že dary v podobě alkoholu pro jejich učitele byly zcela běžné. Osobní zkušenost s tím ale měli jen někteří. "Na alkohol se skládala celá třída. Asi tak čtyřikrát do roka. Jednou jsem mu osobně odnesl lahev vodky. Dal jí do skříňky v kabinetě. Bylo jich tam už víc," řekl například Michal Dvořák.

Podobně vypovídala i Andrea Fantová. "Osobně jsem mu jednu lahev donesla, abych měla stejnou známku i na vysvědčení na konci roku," uvedla. Podle studentů měl Rebicr obvykle dát žákům těžký test, z kterého měla celá třída špatnou známku. Pak údajně naznačil, že by se při splnění určitých podmínek známky zhoršovat nemusely.

Studenti, často přes svůj dobrý prospěch, brali vážně i poznámky učitele o tom, že nemusí být připuštěni k maturitě. Rebicr ale tvrzení studentů popřel. "Za dobu, co jsem ve škole, jsem nikoho nenechal propadnout a ani jsem nikomu nesnížil známku z chování," konstatoval. Samosoudce Jiří Kutílek odložil další jednání na listopad.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám