Hlavní obsah

Rittig je v kauze Oleo nevinný, rozhodl definitivně soud

– Praha

Pražský vrchní soud ve středu potvrdil osvobozující rozsudek nad lobbistou Ivo Rittigem v případu údajně vytunelované firmy Oleo Chemical. Tvrzení obžaloby, že si s pomocí spoluobžalovaného právníka Petra Michala, bratra Rittigova obhájce Davida Michala, pořídil za peníze vyvedené z Olea nemovitosti v Dubaji, se podle soudu neprokázalo.

Foto: Jan Handrejch, Právo

Podnikatel Ivo Rittig (24. dubna 2019)

Článek

Rozhodnutí je pravomocné, lze proti němu pouze podat dovolání k Nejvyššímu soudu. Vrchní soud řešil odvolání státního zastupitelství proti předchozímu verdiktu Městského soudu v Praze z loňského září, který lobbistu s právníkem osvobodil.

Městský soud měl tehdy případ na stole podruhé, vrchní soud mu dříve kauzu vrátil, kdy zrušil část rozsudku, která lobbistu osvobodila. Soud v případu dříve pravomocně rozhodl, že exšéfové firmy Michal Urbánek a Kamil Jirounek a také Rittigův obchodní partner Peter Kmeť půjdou do vězení, a to každý na tři roky.

Podle žalobce zamířilo pět milionů korun na účet Rittigovy zástupkyně, která údajně peníze použila k nákupu apartmánu a dvou rezidencí v zálivu Dubai Marina a na umělém ostrově Palm Jumeirah. Pokyn k převodu zadal podle tvrzení vyšetřovatelů Petr Michal. Vlastníky nemovitostí se podle spisu stal Rittig a jeho manželka.

Kauza továrny na biopaliva Oleo Chemical se týká údajně účelové poradenské smlouvy, kterou uzavřeli Urbánek a Jirounek s Kmeťovou firmou Cokeville Assets se sídlem v Karibiku. Pod záminkou poradenství z Olea údajně vyvedli peníze, čímž měli akcionářům způsobit škodu téměř 20 milionů korun.

Tvrzení obžaloby, že peníze končily u Rittiga, se u soudu nepodařilo prokázat, lobbista dříve spojitost s Kmeťovou společností popřel, tvrdil, že od Olea nikdy nedostal ani korunu.

Reklama

Výběr článků

Načítám