Hlavní obsah

Policista, který vedl Šumavou kolonu bavoráků, dostal pokutu

Právo, Patrik Biskup

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Plzeň

Má z ostudy kabát, a ještě musí zaplatit několikatisícovou pokutu. Řeč je o podplukovníkovi Ladislavu Žaloudkovi z policejního prezidia, který se loni v září zúčastnil srazu fandů automobilové značky BMW a projel s nimi chráněnou oblastí Šumavy, kam je vjezd motorovým vozidlům zakázán.

Foto: Václav Vetýška

Kolona vozů BMW na Šumavě. Vedl ji podplukovník z policejního prezidia.

Článek

„Za porušení zákonů o provozu na pozemních komunikacích a o ochraně přírody a krajiny byl dotyčný policista potrestán v kázeňském řízení pokutou ve výši čtyři tisíce korun,“ řekla v úterý Právu Jana Macalíková z policejního prezidia.

Žaloudek pracuje v kanceláři náměstka policejního prezidenta Tomáše Tuhého, který také o jeho trestu rozhodl.

Původně zaplatil každý jen sto korun

Kolona 23 sporťáků se tehdy prohnala v těsné blízkosti Národní přírodní rezervace Černé a Čertovo jezero, kam je vjezd zakázán kvůli ochraně přírody. A právě Žaloudek byl lodivodem celého konvoje, neboť v minulosti šéfoval tamnímu oddělení pohraniční policie a dobře se tam vyzná.

Foto: Václav Vetýška

Chráněnou oblastí se projížděli řidiči v BMW

Policisté na místě všem řidičům udělili blokovou pokutu sto korun, a to včetně Žaloudka, který zatajil, že je jejich kolega. Na to se přišlo až později, přičemž původní rozhodnutí o blokové pokutě muselo být jako nezákonné zrušeno a Žaloudka v kázeňském řízení řešil jeho nadřízený.

Sám Žaloudek se k věci odmítl pro Právo vyjádřit. V polovině otázky zavěsil telefon.

Foto: Václav Vetýška

Chráněnou oblastí se projížděli řidiči v BMW

Ostatní účastníci srazu už také dostali pokutu od správy šumavského národního parku.

„Vyměřili jsme jim čtyři tisíce korun,“ konstatoval mluvčí parku Pavel Pechoušek. Upozornil, že čtyři tisíce jsou nejvyšší sazbou, jakou lze v řízení o takových přestupcích uložit.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám