Hlavní obsah

Policie řeší v kauze Lesů ČR podezření na praní špinavých peněz

Právo, Radim Vaculík

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Protikorupční policie (ÚOKFK) v úterý Právu potvrdila, že se pondělní razie v hradecké centrále státního podniku Lesy ČR týkala podezřelých zakázek na informační technologie. Detektivové případ řeší pro podezření z praní špinavých peněz.

Foto: Jiří Forman, Novinky

Policisté při pondělním zásahu

Článek

„Skutečně jde o IT zakázky. Prověřovaná škoda je cca 350 miliónů korun a byly již zahájeny úkony trestního řízení na dva trestné činy, a to porušování povinnosti při správě cizího majetku a legalizace výnosů z trestné činnosti (praní peněz, pozn. red.),“ řekl v úterý Právu mluvčí ÚOKFK Jaroslav Ibehej.

Doplnil, že v případě obvinění by možnému pachateli hrozilo u obou trestných činů až osmileté vězení.

Na dotaz Práva, zda policie podezřívá nějaké konkrétní osoby, zatím mluvčí odmítl s odkazem na stále běžící prověřování odpovědět.

Prohledali bytové prostory

Nicméně potvrdil, že detektivové během pondělního zásahu prohlédli bytové i nebytové prostory na celkem třech místech, a to v Hradci Králové (tam sídlí centrála Lesů ČR, pozn. redakce) a také v Praze. Podle dřívějších informací policisté právě v metropoli prohlíželi i dům patřící Jiřímu Hartovi, podnikateli spojenému s firmami, které podezřelé zakázky od státního podniku získaly.

Mělo jít o tendry v hodnotě až 1,6 miliardy korun a policie zřejmě prověřuje jejich údajně cílené nadhodnocení. Vedení podniku ale dosud tvrdilo, že zakázky byly zadány a soutěženy v souladu se zákonem. První smlouvy s firmami Dynn a TIME IMPORT, a.s. na dodávky IT podepsalo vedení Lesů ČR už v září 2008.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám