Hlavní obsah

Policie navrhla obžalovat podnikatele z podvodu s tisíci poškozených a dvoumiliardovou škodou

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Praha

Detektivové Národní centrály proti organizovanému zločinu navrhli obžalovat podnikatele Jiřího K. který je obviněný z podvodu a praní špinavých peněz se škodou za 2,2 miliardy korun. Poškozených je téměř osm tisíc.

Foto: Ondřej Kořínek, Novinky

Ilustrační foto

Článek

„Kriminalisté navrhli tento týden státnímu zástupci obžalovat 43letého muže z trestného činu podvodu a legalizace výnosů z trestné činnosti,“ informoval mluvčí centrály Jaroslav Ibehej.

Podle vyšetřovatelů obviněný od roku 2012 přes své firmy World Systems Market, Inc. a WSM Invest Limited, které měly sídla v zahraničí, nabízel přes internet a obchodní zástupce zájemcům zhodnocení vkladů na forexových a komoditních trzích, většinou formou automatických obchodních systémů.

Policie viní podnikatele z podvodu s obchodními roboty, škoda je 1,5 miliardy

Krimi

Peníze však následně putovaly z účtů na účet a byly z nich údajně placeny provozní náklady společností, které obviněný řídil.

„Další finanční prostředky měl použít k vlastní spotřebě či k nákupu obchodních podílů jiných společností a k nákupu movitých i nemovitých věcí do majetku těchto společností,“ řekl Ibehej.

Poškozeným posílal výpisy

Po celou dobu podle policie zasílal klientům výpisy z jejich údajných obchodních účtů a na internetu zveřejňoval informace o uskutečněných obchodech. „Proklamované výnosy měl hradit z finančních prostředků dalších klientů. Jeho snahou bylo udržet celý podvodný systém v provozu co nejdéle,“ podotkl mluvčí.

Takto podle něj měl ošidit 7801 fyzických a právnických osob o celkovou částku 2 249 311 130 Kč. Kriminalisté mu zajistili majetek ve výši 750 milionů korun. Zlegalizovat se mu povedlo 600 milionů korun.

Policie zároveň navrhla obžalovat další tři obviněné osoby, které podle ní s mužem spolupracovaly.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám