Hlavní obsah

Pokladník zpronevěřil bance milióny

Právo, pab
PLZEŇ

V rukou policistů skončil třicetiletý pokladník jedné z plzeňských poboček Komerční banky. Během půldruhého roku dokázal postupně banku připravit o dvaadvacet miliónů korun.

Foto: Mgr. Markéta Stržínková

Bezplatnou dopravu mohou kromě zaměstnanců ale využít i pacienti ambulancí Agel v Šumperku, kteří potřebují jet na ošetření do Jesenické nemocnice.

Článek

Peníze bral v hotovosti z pokladny, aniž si toho někdo všiml. "Bankovní úředník byl obviněn z trestného činu zpronevěry a soudce na něho uvalil vazbu. Společně s ním jsou ještě stíháni dva spolupachatelé, kteří mu pomáhali zakrývat schodek fingovanými výběry peněz. Ti jsou vyšetřováni na svobodě," řekla v úterý náměstkyně krajské státní zástupkyně v Plzni Dagmar Lindenthálová. Podle ní k ilegálnímu výběru peněz docházelo od konce roku 2003 do letošního ledna.

Podle informací Práva zadržený úředník nastoupil do banky po střední škole. Během dvanácti let se vypracoval dokonce do pozice vedoucího pokladníků. Odhalila ho náhodou až jedna z jeho kolegyň. Ta přišla na některé finanční nesrovnalosti, které už nestačil zamaskovat. Vedení banky pak podalo trestní oznámení.

Zatčený pokladník tvrdí, že peníze nebyly určené pro něho. "Půjčoval je prý svému známému k podnikání," řekla státní zástupkyně.

Lup utopili v sázkách

Ve skutečnosti však trojice obviněných měla větší část peněz utopit v hazardu. Právu se podařilo zjistit, že zatčený úředník byl velmi vášnivým sázkařem na sportovní utkání. Navíc si údajně nechal postavit luxusní dům a přidal k němu i odpovídající automobil.

Jeho majetek nechali policisté zablokovat, aby s ním nemohlo být do vyřešení případu manipulováno. V případě uznání viny hrozí obviněným mužům až dvanáctileté vězení.

Pokud jde o člověka uvnitř banky, trvá podle osloveného bankovního experta delší dobu, než se na jeho podvody přijde. "Proti tomu není žádná banka imunní," dodal expert, který si přál zůstat v anonymitě.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám