Hlavní obsah

Podnikatel vylákal ze škol a firem peníze

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

OLOMOUC

Policie stíhá padesátiletého Olomoučana, který od roku 1997 zpronevěřil více než milión korun. Poškodil 117 školských i neškolských zařízení na střední a severní Moravě, od nichž vybíral zálohy na vytištění Atlasu škol.

Článek

O rok později podobnou publikaci s nabídkou produktů a výrobních programů nabízel i podnikatelům z regionu. Publikace nevydal a většinu peněz použil pro svou firmu i osobní potřebu. Je podezřelý z podvodu a zpronevěry.

"Muž jako podnikatel v letech 1997 až 1999 prostřednictvím svým obchodních zástupců jako jednatel a majitel soukromé firmy nabízel reklamu zařízením v Atlasu škol střední Moravy a na vytištění vybíral zálohy od 2000 do 5000 korun. V několika případech však záloha přesáhla 20 000," řekla olomoucká policejní mluvčí Jitka Dolejšová.

Podle ní muž peníze na Atlas škol použil jen částečně. Ve čtyřech platbách uhradil zálohy na tisk sborníku v celkové výši 200 000 korun. Další faktury již neplatil a z vybraných záloh hradil chod své firmy a své osobní finanční potřeby. Školským zařízením dluží přes 843 000 korun.

Obdobně muž postupoval v letech 1998 až 2000 vůči 53 podnikatelům, od nichž vylákal přes 321.000 korun. Katalog služeb měst Olomouc, Přerov a Prostějov rovněž nikdy nevyšel a většina peněz skončila v peněžence podvodníka. Zálohy v hodnotě 171.000 korun vrátil jen 12 subjektům. "Transakce muž prováděl, ačkoli věděl, že na uskutečnění podnikatelského záměru nemá peníze," dodala Dolejšová.

Pokud mu soud prokáže vinu, hrozí mu vzhledem k výši dlužné částky vězení od dvou do osmi let.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám