Hlavní obsah

Podlehl jsem té odporné lidské slabosti, řekl u soudu trenér žalovaný za sexuální útlak

– Svitavy
Právo, Ludmila Žlábková

Pět až dvanáct let vězení hrozí 60letému Jaroslavu Kacálkovi z Poličky na Svitavsku, učiteli a lehkoatletickému trenérovi. Tomu se vztah s jednou ze svěřenkyň vymkl z rukou a přivedl ho až do soudní síně Krajského soudu v Hradci Králové. Je obžalován ze zločinu sexuálního nátlaku, kterého se měl na mladé ženě dopouštět od května 2011 do července 2014.

Foto: Ludmila Žlábková, Právo

Obžalovaný Jaroslav Kacálek (vpravo), bývalý učitel matematiky a fyziky a lehkoatletický trenér

Článek

Hlavní líčení začalo v úterý. Podle spisu po uvedené období na různých místech republiky, zejména v jejich bydlišti, ale i na místech konání tréninků, soustředění a závodů, dívku opakovaně kvůli svému sexuálnímu uspokojení osahával, líbal se s ní, prováděl ji celkové masáže, včetně masírování intimních partií a prsou, až ji přiváděl k orgasmu.

„Od 26. října 2011 spektrum pohlavních styků rozšířil o další praktiky,“ uvedla státní zástupkyně Lucie Žabková, podle níž bylo zcela spolehlivě prokázáno, že se na poškozenou citově upnul. Později údajně docházelo i k souložím.

„Nemám pocit, že bych zneužil svého postavení,“ řekl již dříve obžalovaný, který dnes pracuje jako technický pracovník. „Nikdy jsem na ni nátlak nevyvíjel. Byl jsem ubezpečován, že se mne nikdy nevzdá, že jsem její jediný přítel,“ stál si za svým bývalý trenér během úterní výpovědi před trestním senátem.

Byl pro dívku autoritou

Dnes již zletilou talentovanou mladou ženu zná od její druhé třídy. Už od začátku v ní prý viděl bojovnici s touhou po vítězství. K intimnostem však došlo až v jejích 16 letech.

„Byl to můj trenér i učitel. Vnímala jsem ho jako autoritu,“ uvedla v přípravném řízení poškozená a uvedla, že zlom v jejich vztahu přišel 26. října 2011 na soustředění v Nymburce.

„Líbal mě na pokoji několik desítek minut. Bála jsem se reakce, kdybych odmítla. Pak mne hladil přes oblečení a chtěl, abych si k němu lehla. Řekla jsem mu, že má doma manželku. Naštval se a přestal se mnou mluvit. Už dřív mi vyhrožoval, že mě přestane trénovat,“ vypověděla žena, která dnes trpí posttraumatickou stresovou poruchou, projevující se například poruchami spánku, depresemi, sebepoškozováním a sebevražednými myšlenkami, stavy úzkosti, beznaděje i zhnusení sama nad sebou.

Prožívali jsme takové období štěstí, bylo nám spolu dobře
Obžalovaný Jaroslav Kacálek

V průběhu zhruba 1,5 hodiny trvající výpovědi byl obžalovaný několikrát na pokraji kolapsu, až jeho obhájkyně žádala o pětiminutovou přestávku. Sám Kacálek však přerušení odmítl. Jindy ho emoce donutily k expresivnímu až vulgárnímu vyjádření.

„Ubezpečovala mne, že chce trénovat jenom se mnou, že jsem její nejlepší kamarád, že chce být jen se mnou. Pak jsme se k sobě přiblížili víc, než bylo zdrávo,“ přiznal muž s tím, že se objímali, líbali a v listopadu 2012 jí nabídl tykání.

„Ona mne vždy objala a pak ta blbá mužská ješitnost. Já to samozřejmě opětoval, došlo k hlazení a líbání, zaskočila mne, jak je šťastná. Prožívali jsme takové období štěstí, bylo nám spolu dobře,“ řekl u soudu obžalovaný a připustil, že později podlehl zcela.

Masíroval podle knížek

Také přiznal, že ji fotil nahou ve sprše. „Podlehl jsem té odporné blbé lidské slabosti. Nejsem ze železa. V té době došlo k něčemu, co by se dalo označit za pokus o pohlavní styk,“ se studem připustil Kacálek.

Odmítal však, že by k takovým intimnostem mohlo docházet denně. Minimálně vzhledem k jeho únavě z tréninků i vinou jeho mužských problémů. K masážím s dotyky na přirození ho údajně přivedla literatura, podle některých dálnovýchodních stylů je taková masáž sportovci prospěšná.

Na konci léta 2014 prý Kacálek odmítl obžalovanou dále trénovat. „Opakovaně mi psala SMS, e-maily, přijela i za mnou. Domnívám se, že když jsem ji odmítl, řekla pak doma, že ji nechci trénovat proto, že se mnou nechce spát,“ zauvažoval obžalovaný.

Za nařčením ze strany jeho svěřenkyně prý může být i její vztah s přítelkyní, od kterého ji obžalovaný zrazoval. Její psychické problémy podle jeho mínění začaly s příchodem této přítelkyně. Za to, že si tajně pročítal komunikaci obou žen v telefonu poškozené, je obžalován také za přečin porušení tajemství dopravovaných zpráv.

Výběr článků

Načítám