Hlavní obsah

Kinský definitivně prohrál první spor o majetek

Novinky, Lenka Kadeřávková, Právo

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

PRAHA

Zcela v tichosti, bez povšimnutí veřejnosti padl ve středu první pravomocný rozsudek, podle kterého František Oldřich Kinský definitivně prohrál jeden z více než 150 sporů o určení vlastnictví, které u českých soudů vede. Potomek šlechtického rodu tak přišel o zhruba 10haktarový pozemek v obci Šlapanice na Kladensku.

Foto: archiv PLL a.s.

Ilustrační foto

Článek

Vlastníkem zámeckého areálu se stala s konečnou platností Kongregace školských sester svatého Františka v uvedené obci. Proti rozhodnutí středočeského krajského soudu neexistuje žádný řádný opravný prostředek, pouze dovolání k Nejvyššímu soudu.

Rozsudek v této při nicméně vůbec neřešil otázku, zda je potomek šlechticů německé národnosti a zda poválečná konfiskace majetku jeho rodině v rámci Benešových dekretů proběhla v souladu se zákonem či nikoliv. V tomto případě se odvolací občanskoprávní senát opřel pouze o Zákon o úpravě některých majetkových vztahů řeholních řádů a kongregací a arcibiskupství olomouckého z roku 1990. Ten přesně určil, který majetek a kterým církevním institucím se má ke dni prvního srpna roku 1991 vrátit.

Rozhodl zákon, řekla soudkyně

"Tato věc byla jednoduchá. Zákonem z roku 1990 byly tyto nemovitosti prohlášeny za vlastnictví žalované (Školské sestry sv. Fr.) a my jako obecný soud nemůžeme tento zákon měnit. V tom je situace specifická a jiná než u ostatních žalob, kde o nemovitostech nebylo rozhodnuto žádným zákonem," uvedla předsedkyně senátu Kateřina Švecová.

Advokát Kinského Jaroslav Čapek, který se však vyhlašování rozsudku osobně neúčastnil, ve středu Právu potvrdil, že se opravdu jedná o první pravomocný rozsudek v neprospěch jeho klienta. Uvedl rovněž, že s rozsudkem byl srozuměn už v momentě, kdy ho vydal kladenský okresní soud a odvolání zde bylo čistě formální. Svou šanci však vidí ještě někde jinde.

"Tohle je případ, kdy já mohu proti rozhodnutí postupovat jedině prostřednictvím ústavní stížnosti. Takže já ten rozsudek přepošlu Ústavnímu soudu a budu žádat, aby ta část, která se týká školských sester byla ze zákona odstraněna. To je jediná cesta," prohlásil s tím, že tento případ je jediným takto neprůchodným ze všech podaných žalob v Česku.

Jak rovněž připomněl advokát Čapek, a zdůraznila to i soudkyně Švecová, v této věci už v podstatě padlo pravomocné rozhodnutí letos v březnu, kdy soud rozhodl taktéž v neprospěch potomka šlechticů. Nicméně vzhledem k tomu, že soudy zapomněly rozhodnout o třech parcelách, které k areálu náleží, muselo se dodatečně rozhodovat tzv. opravným usnesením.

Co bude s areálem?

Starosta obce Šlapanice Karel Löwe rozhodnutí soudu přivítal. "Jsem po dlouhé době spokojen s verdiktem soudů," poznamenal na dotaz Práva. Dodal nicméně, že obec vlastnictví nijak neřešila, neboť to byl vlastně spor dvou nezávislých subjektů.

Podle jeho informací je navíc areál obehnaný kamennou zdí již od roku 1998 prázdný. "Nevím, jaký plán s tím sestřičky mají. Ale je to opravdu krásný kus země," konstatoval. Část areálu údajně má být do budoucna využita pro léčení drogově závislých.

Kinský se nepokusil získat nemovitosti v restitučním řízení v devadesátých letech, ale snaží se ho domoci nyní pomocí více než 150 žalob na určení vlastnictví. Celkem se jedná o majetek umístněný v různých koutek České republiky v hodnotě zhruba 40 miliard. Pravomocné rozsudky až do středy padly v pěti případech, vždy Kinský vyhrál. V uplynulých měsících pak šlechtic několikrát naopak prohrál, a to jednou u rakovnického, čtyřikrát u kladenského a dvakrát u děčínského okresního soudu. Ani jeden z verdiktů však dosud nenabyl právní moci.

Reklama

Související články

Kinský u soudu dokazoval českou národnost

Potomek šlechtického rodu František Oldřich Kinský se letos poprvé dostavil k soudu, který projednává jeho žalobu na navrácení rozsáhlého majetku....

Kinský prohrál dva první spory na Děčínsku

František Oldřich Kinský prohrál obě čtvrteční pře u děčínského okresního soudu, kde se domáhal loveckého zámečku Tokáň a majetku v obci Jiřetín pod Jedlovou,...

Výběr článků

Načítám