Hlavní obsah

Milovníci motorek si prohlédnou historické skvosty. Zveme na novou interaktivní expozici

Unikátní sbírka 30 motocyklů je těžištěm nové zážitkové výstavy v ostravských Dolních Vítkovicích ve Velkém světě techniky. Kromě samotných strojů čeká návštěvníky další interaktivní program. Expozice nazvaná GRAND PRIX vznikla díky spolupráci Dolních Vítkovic s Moravskoslezským krajem.

Foto: Moravskoslezský kraj

Unikátní výstavu motorek Grand Prix si prohlédl i hejtman Moravskoslezského kraje Ivo Vondrák.

Článek

„Rozhodně nečekejte výstavu krásně seřazených veteránů za bariérou ze zdobného lanka. Lidé se mohou těšit, že si svět motorek osahají a zažijí. Zkusí si proudění vzduchu při 120kilometrové rychlosti, budou moci roztlačit motorku o váze 150 kilogramů nebo vykuchají motor a pak ho složí zase zpátky. Anebo se o to aspoň pokusí. Celá koncepce výstavy vychází z nejmodernějších expozičních trendů, které kladou důraz na interaktivitu a tím i na zábavu spojenou se vzděláváním,“ uvedl hejtman Moravskoslezského kraje Ivo Vondrák a připomněl, že motocykly věnoval Moravskoslezskému kraji jejich původní majitel akademický sochař Miroslav Rybička, který na historických motocyklech závodil.

 „K nejzajímavějším motocyklům v expozici patří anglický veterán Douglas vyrobený před 100 lety, jediné dochované kusy na světě belgická La Mondiale a anglický Humber nebo unikátní první motocykl firmy JAWA nazývaný RUMPÁL. Vystaveny jsou historické silniční speciály, plochodrážní motocykly, cestovní unikáty, ale také lidové motocykly z let 1920 až 1967,“ vyjmenoval náměstek hejtmana Moravskoslezského kraje pro cestovní ruch Jan Krkoška s tím, že instalace výstavy přišla na 2 miliony korun, které pokryl ze svého rozpočtu Moravskoslezský kraj.

Součástí expozice je také motocykl Jawa 250 special z roku 1939. Motocykl byl za konzultace Národního technického muzea odborně zrestaurován v restaurátorské dílně, která vznikla před dvěma lety za podpory Moravskoslezského kraje při VŠB-TUO. Tento historický kousek na VŠB kompletně rozebrali a repasovali, takže je teď plně funkční a pojízdný.

Výstava Grand Prix ve Velkém světě techniky se nachází v prostorách dočasných výstav, tedy napravo od recepce. Otevřena je vždy od 10 hodin a potrvá nejméně do března 2021. Po ukončení výstavy se expozice přesune do Kopřivnice, kde bude k vidění v nových prostorách Muzea Novojičínska.

Výběr článků

Načítám