Hlavní obsah

Koloběžky ohrožují chodce, padaly pokuty

Právo, Pavla Franzkiová

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Na čtyři desítky zkontrolovaných uživatelů koloběžek a devět odhalených přestupků. To je výsledek policejní akce „Koloběžka,“ která se uskutečnila na konci minulého týdne v Praze.

Foto: Fabrizio Bensch, Reuters

Ilustrační foto

Článek

Nejčastějším prohřeškem byla jízda po chodníku, nerespektování dopravního značení či jízda více osob na jednom stroji.

Všechny přestupky hlídky vyřešily na místě, a to udělením blokové pokuty. „Během této několikahodinové akce policisté kontrolovali nejen dodržování pravidel silničního provozu, ale také alkohol a drogy,“ uvedl mluvčí pražských policistů Jan Rybanský a dodal, že akce tohoto typu budou i nadále pokračovat.

Desítky ošetřených

Problém s koloběžkami metropole řeší dlouhodobě. Uživatelé často nerespektují pravidla, jezdí po chodnících, ohrožují chodce, nebo stroje odkládají, kde se jim zachce.

Sdílené koloběžky lidé likvidují ve velkém. Problém se nevyhýbá ani Praze

Domácí

Začátkem minulého týdne radní na svém jednání proto rozhodli o vypovězení memoranda se společností Lime, která na území metropole službu sdílených elektrokoloběžek provozuje. Neznamená to ale, že koloběžky z centra zmizí, magistrát tím pouze vyjadřuje nespokojenost s přístupem společnosti.

„Firma nenaplňovala podmínky, které v memorandu byly stanoveny. Vypovězení je jasným signálem, že si nepřejeme takovou službu, která ohrožuje bezpečnost chodců či zaneprazdňuje veřejný prostor odkládáním na nevhodných místech,“ vysvětlil náměstek pro dopravu Adam Scheinherr (Praha sobě) a připomněl, že jen během léta v Nemocnici Na Františku ošetřili několik desítek uživatelů koloběžek.

Na konci září pak v nemocnici skončila žena poté, co do skupiny turistů vrazil opilý uživatel koloběžky.

Vedení města je zároveň s firmou Lime připraveno uzavřít memorandum nové, ale za mnohem přísnějších podmínek. Magistrát mimo jiné bude požadovat, aby uživatelé měli pojištění odpovědnosti či aby firma spolupracovala se správou služeb hlavního města tak, aby pracovníci špatně zaparkované koloběžky mohli odvézt.

Opilý turista smetl na koloběžce v Praze dva lidi

Krimi

Nové dohodě se nebrání ani Lime, která připravuje řadu opatření. Ta by měla vést ke zlepšení bezpečnosti jak samotných uživatelů koloběžek, tak i občanů hlavního města.

Podle provozního manažera společnosti Ondřeje Širokého, by se v ulicích po zimní sezóně, která počítá s omezeným provozem, měly objevit nové typy koloběžek. Ty by měly být například vybaveny displejem, na kterém se uživateli budou zobrazovat důležité informace či varování, a rovněž by měly mít lepší stabilitu. Pokračovat by také měly kampaně ve spolupráci s BESIP či policií.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám