Hlavní obsah

Zábava zvaná balconing si na Baleárách letos vyžádala už šest životů

Už šest turistů letos zemřelo a desítka lidí utrpěla vážná zranění na Baleárských ostrovech při takzvaném balconingu. Tuto podivnou zábavu přelézání z hotelového balkonu na balkon provozují zejména mladí turisté, často pod vlivem alkoholu, na španělských ostrovech několik let. A zatímco loni žádná zranění nebyla smrtelná, letos nepomohly úmrtím zabránit ani letáky s varováním, pokuty či kampaně.

Foto: Profimedia.cz

Magaluf (ilustrační foto)

Článek

Letos nepomohla ani kampaň britské asociace cestovních kanceláří. Mnozí z turistů, kteří se takto baví, totiž pochází z Británie. „Konzulát by měl více tlačit na britskou vládu, aby zintenzivnila kampaň proti balconingu,“ řekl deníku El País místopředseda asociace mallorských hoteliérů a ředitel hotelu v letovisku Magaluf.

Právě to je centrem této podivné zábavy mladých turistů, která vznikla před několika lety původně jako skákání z balkonů do hotelových bazénů. Termín balconing začala užívat španělská média v roce 2010, kdy se objevily první zranění či úmrtí související s touto zábavou.

Hoteliéři na Baleárských ostrovech už roky spolupracují s místními úřady, aby balconingu zabránili. Kromě vyvěšování varovných letáků zvýšili mnozí také počty lidí pro noční ochranu hotelů, někteří se snaží alespoň ubytovávat mladé návštěvníky do co nejnižších pater, jiní chystají instalovat na balkonech zábrany.

V hlavní roli alkohol

V Magalufu zemřela letos v dubnu při přelézání z balkonu na balkon devatenáctiletá Britka, po ní irský mladík, který vypadl takto ze sedmého patra a minulý měsíc podobně zemřel 18letý Brit.

Poslední obětí zřejmě vlastní hlouposti se v tomto letovisku stala třiadvacetiletá Němka, která v pondělí odpoledne vypadla ze druhého patra hotelu, když se snažila přelézt z balkonu na balkon. Výsledky pitvy zatím nejsou známy, ale podle deníku El País je pravděpodobné, že svou roli sehrál i alkohol. Ten je ve většině případů hlavním spouštěčem podobných eskapád.

Radnice měst Palma de Mallorca a Calviá se snaží pádům z balkonů zabránit pokutami. Tomu, koho při přelézání přistihnou, hrozí pokuta až 600 eur (asi 15 600 Kč).

Reklama

Výběr článků

Načítám