Hlavní obsah

Vynálezce lízátek Chupa Chups zemřel

BARCELONA

Enric Bernat Fontlladosa, vynálezce slavných lízátek značky Chupa Chups, v sobotu ve španělské Barceloně zemřel ve svých osmdesáti letech. V pondělí byl na stejném místě pohřben. Jeho první cukrovinku na tyčce si děti mohly vychutnat v roce 1958. Obal lízátka s květinovým motivem navrhl španělský umělec Salvador Dalí.

Článek

Lízátka Chupa Chups, která se proslavila po celém světě, ztratila svého zakladatele, jehož společnost vyrábí čtyři miliardy lízátek. Oblíbená dětská cukrovinka existuje ve více než padesáti příchutích, včetně mexické specialitky se sladkým chilli.

Otec kulatého lízátka na tyčce pocházel z dynastie cukrářů 19. století. Bernatova firma zaměstnává celkem 2 000 lidí v pěti zemích světa, které sladkost vyvážejí do 170 států. Popularita lízátek klesla až loni, kdy se jejich prodej snížil o 17 procent. Příčinou byla údajně sílící konkurence bonbónů bez cukru. Do té doby ale po nich šílely děti ve všech koutech planety.

Lízátko na tyčce je praktičtější

Zlí jazykové se ale o Bernatovo autorství přou a zpochybňují jeho prvenství. Bernat byl každopádně první, kdo v roce 1958 s výrobou lízátek na tyčce začal a později si svůj nápad nechal patentovat.

"Porozhlédl jsem se po trhu se sladkostmi a zjistil jsem, že se nevyrábějí žádné pro děti, i když jsou hlavními konzumenty," odpověděl kdysi Bernat na otázku, jak ho napadl "bonbón na tyčce". "Nešlo jim to dobře do pusy, měly upatlané ruce, což se nelíbilo jejich matkám. Proto mne napadlo dát bonbón na dřívko," vysvětlil původ svého praktického vynálezu.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám