Hlavní obsah

Umělecká instalace skončila v koši, uklízeči v muzeu ji považovali za binec

V odpadkovém koši skončila moderní umělecká instalace tvořená nedopalky, prázdnými lahvemi, konfetami a starým oblečením a obuví. Horlivá uklízecí četa v muzeu v italském Bolzanu totiž usoudila, že jde o pozůstatky po párty z předešlé noci.

Foto: Museion Bolzano/Bozen

Instalace Kam půjdeme dnes tančit?

Článek

Instalace nazvaná Kam půjdeme dnes tančit? měla znázorňovat požitkářství a politickou korupci v 80. letech minulého století, napsal britský list The Telegraph. Vytvořily ji milánské umělkyně Sara Goldschmiedová a Eleonora Chiarová.

Foto: Museion Bolzano/Bozen

Uklízeči v muzeu si mysleli, že se jedná o pozůstatky večírku.

Uklízeči z muzea v Bolzanu ale předměty z výstavy pečlivě roztřídili podle druhu do pytlů na recyklovatelný odpad. "Samozřejmě že jsme personálu řekli, aby to neuklízel," řekla místnímu tisku kurátorka muzea Letizia Ragagliaová. Podle ní se předešlou noc v muzeu konal večírek, ale uklízeči měli dát do pořádku jen foyer a ničeho jiného se nedotýkat.

Foto: Museion Bolzano/Bozen

Takto dopadla instalace po zásahu uklízečů.

Muzeum nyní chce instalaci rekonstruovat podle fotografií, neboť omyl byl odhalen ještě dříve, než součásti díla skončily na smetišti nebo v recyklačním procesu.

Podobná věc se stala britskému umělci Danielu Hirstovi v jedné galerii v Londýně v roce 2001. Uklízeč vyhodil jeho instalaci, jejíž součástí byly přetékající popelníky, lahve od piva a šálky od kafe. "Ani na vteřinu jsem si nemyslel, že je to umělecký kus, moc mi to jako umění nepřipadalo. Tak jsem to nahrnul do pytlů a vyhodil," dal se tehdy slyšet uklízeč Emmanuel Asare.

Reklama

Výběr článků

Načítám