Hlavní obsah

Ukrajinský boršč je na seznamu UNESCO. Nehledě na Mášu, rýpl si ministr do Zacharovové

Vedle války s tanky a samopaly se mezi Ukrajinou a Ruskem odehrává i válka kulturní. I ta zuří na mnoha frontách a jedním z bojišť je i gastronomie. Předmětem sváru je původ polévky boršč. Ukrajinci jsou na ten svůj náležitě hrdí, ruská propaganda tvrdí, že, stejně jako řada ostatních věcí, i boršč pochází z Ruska. Ukrajinci si nyní v této kulturní válce připsali důležité vítězství.

Foto: Profimedia.cz

Tradiční ukrajinský boršč (ilustrační foto)

Článek

Od 1. července je ukrajinský boršč považován za nehmotné kulturní dědictví UNESCO. Bylo tak rozhodnuto na 5. mimořádném mezivládním výboru pro ochranu nehmotného dědictví v rámci iniciativy Maryny Sobotjukové a šéfkuchaře Jevhena Klopotenka.

„Vítězství ve válce o boršč je naše,“ napsal vítězoslavně ukrajinský ministr kultury Oleksandr Tkačenko v pátek na svých facebookových stránkách.

„Bitva o boršč začala ještě před válkou. Nehledě na to, jak moc Máša Zacharovová říkala, že ‚kuchařky byly zakázány a recept na tento pokrm byl utajen, bylo zakázáno ho vařit‘ a vůbec, že náš boršč ‚je projevem extremismu a nacismu‘, je tento ‚projev extremismu‘ nyní oficiálně ukrajinský a oficiálně pod ochranou UNESCO,“ vysvětlil ještě Tkačenko.

Důvod k invazi? Zakazují náš boršč, prohlásila Zacharovová. A myslela to vážně

Evropa

Narážel tak na projev mluvčí ruského ministerstva zahraničí. Marija Zacharovová na počátku dubna pronesla, že Rusům na Ukrajině je zakazováno vařit ruský boršč. Na Ukrajině přitom nikdo nic takového nezakazoval a běžně tam jsou k dostání kuchařsky s ruskými variantami této polévky.

Samotný boršč přitom také nemá jedny konkrétní kořeny, tato polévka je rozšířená od Polska až na Dálný východ a má spoustu variant.

Vareniky nebo boršč? V Pražské tržnici je vaří ukrajinské uprchlice

Domácí

Nutno také podotknout, že UNESCO pod ochranu vzalo ukrajinský boršč, a nikoliv boršč jako takový. V souvislosti s ruským narativem, že Ukrajinci vlastně nejsou samostatným národem, se tak nelze divit, že jsou na toto své vítězství na Ukrajině patřičně hrdí.

„Rádi budeme sdílet boršč a všechny jeho recepty se všemi civilizovanými zeměmi. I s těmi necivilizovanými, ať mají alespoň něco chutného a ukrajinského,“ napsal Tkačenko. „Ale pamatujte si a buďte si tím jistí – vyhrajeme jak válku o boršč, tak tuhle válku jako takovou,“ ukončil Tkačenko.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám